מאת:אבי בליזובסקי
יום שלישי, 22 באפריל 2008
אירוע במהלכו יועבר השיגור בשידור חי יתקיים בבית הנשיא ביום חמישי בבוקר, וישולב בחגיגות 60 שנה למדינת ישראל
חברת חלל תקשורת, מפעילת לווייני עמוס תשגר ביום חמישי הקרוב מאתר השיגור בעיר בייקונור שבקזחסטן את לווין התקשורת עמוס-.3
הוא הגרסה המשוכללת והעדכנית מבין לוויני התקשורת של חברת חלל תקשורת וישראל בכלל, עד כה.
הלוויין תוכנן ונבנה על ידי התעשייה האווירית עבור חברת חלל-תקשורת (Spacecom) אשר הגדירה את הביצועים המשופרים הנדרשים מהלווין, וזאת בעקבות ההצלחה הטכנית והמסחרית של עמוס-1 ועמוס-2. בניית הלוויין ארכה כשלוש שנים במהלכן נטלו חלק בפרויקט כ- 100 עובדי מפעל "מבת- חלל" של התעשייה האווירית. יש לציין כי ישראל שייכת למועדון מצומצם של 8 מדינות בעולם שמתכננות ומייצרות לוויינים מבצעיים או מסחריים.
שיגור הלוויין קיבל מימד ממלכתי כשלאחרונה שולב במסגרת החגיגות הרשמיות של שנת ה- 60, וקיבל את חסותו של נשיא המדינה, שמעון פרס. בהתאם לכך החליטו בחברת חלל תקשורת לעטר את חופת הלווין שבראש טיל השיגור בלוגו של אירועי שנות ה- 60.
עמוס-3 מצויד בארבע אנטנות שידור, שתיים מהן ניידות הניתנות לכיוונון מהקרקע ע"פ צורכי הלקוחות. כך, שבנוסף לשידורי טלוויזיה, רדיו ושירותי העברת נתונים באלומות הקבועות לחוף המזרחי של ארצות-הברית, המזרח-התיכון ואירופה, יכול עמוס-3 לספק שירותים באמצעות האנטנות הניידות, לכל נקודה במזרח התיכון, באירופה, אפריקה ואזורים נוספים ביבשת אמריקה.
עמוס-3 ישוגר לאותה נקודה בחלל בה מצויים עמוס-1 ועמוס-2 והיא נקודה שנמצאת ב - 4 מעלות מערב. הוא ימוקם בגובה 36,000 ק"מ מעל קו המשווה, במסלול מיוחד הנקרא מסלול גיאו- סטציונרי. השיגור יתבצע באמצעות משגר זניט רב עוצמה אשר יעלה את הלווין ישירות לגובה השרות הסופי ויאפשר בכך אורך חיים מוגדל לעמוס-3.
במהלך החודשים הקרובים יחליף עמוס-3 את הלוויין עמוס-1 שיסיים את חייו לאחר 12 שנות פעילות מוצלחות. לעמוס- 2, ששוגר בדצמבר 2003 צפויות עוד כשמונה שנות שירות במקביל לשכנו החדש עמוס-3 .
טרם שיגורו לחלל נרכשו מבעוד מועד למעלה מ 85% מקיבולת השרות של עמוס-3, והחברה מעריכה שהסכמי שימוש בקיבולת במלואה יושלמו בקרוב.
עלותו של הלוויין עמוס-3 עומדת על כ- 170 מיליון דולר.
נתונים נוספים
• משקלו 1.3 טון (כמה מאות קילוגרמים פחות משני קודמיו);
• מכיל בתוכו 420 ק"ג דלק (לעומת 760 ק"ג בעמוס- 2);
• ציוד התקשורת בלוויין שוקל 250 ק"ג (לעומת 160 ק"ג בעמוס-2);
• אורך חייו- 18 שנה (לעומת 12 שנה בעמוס-2);
ההכנות לשיגור
הלוויין עמוס-3 הועבר לאתר השיגור בייקונור ב-18 במרץ 2008 והחל בהכנות לקראת שילובו במשגר שכללו תדלוק הלוויין ובדיקות פונקציונאליות ומכאניות אחרונות.
המשגר הוסע ברכבת משא מיוחדת לכן השיגור בצורה אופקית. בהגיעו לכן השיגור הוזקף למצב אנכי והחלו ההכנות האחרונות לשיגור.
הספירה לאחור תחל חמש שעות לפני השיגור, ובשעה וחצי האחרונות המשגר יתודלק.
המשגר
הלוויין ישוגר על ידי משגר הזנית התלת-שלבי הנקרא
Zenit-3SLB
המשגר התלת-שלבי מתנשא לגובה של 59 מטרים ושוקל למעלה מ-460 טון בשיגור.
הודות ליחס שבין יכולת ההרמה הגבוהה של המשגר לבין משקלו הנמוך יחסית של עמוס-3 מתאפשרת הבאתו של הלוויין ישירות לגובה השרות הסופי שלו (36,000 ק"מ). כמות הדלק הרבה הנחסכת במצב שכזה מתורגמת לתוספת של כ 50% בתוחלת החיים של הלוויין.
תחילת חייו על עמוס-3
מיד לאחר השיגור, הלוויין יבצע מספר פעולות ראשוניות:
דקות לאחר השיגור - יפתח את האנטנות שלו המאפשרות את יכולת הקליטה והשידור6
- 20 דקות לאחר הזרקה – יכוון עצמו בחלל בצורה מדויקת לכיוון כדור-הארץ.
- 40 דקות לאחר הזרקה - פרישת הפנלים הסולריים המספקים לו אנרגיה מהשמש.
שבע שעות ו- 19 דקות לאחר השיגור, ישוחרר הלוויין מהשלב האחרון מתוך שלושה, וייכנס למסלולו הראשוני. אז למעשה יחל הלוויין את חייו העצמאיים בחלל.
לאחר גמר הבדיקות יופעלו מערכות התקשורת של הלוויין במלוא עוצמתן, ותחל העברה מסודרת של הלקוחות ששידוריהם מועברים דרך עמוס-1 לעמוס-3, כמו גם קליטתם של המנויים החדשים.
הכתבה נכתבה באתר הידען
AMOS 3