[You must be registered and logged in to see this link.]
רבים מהקוראים באתר נתקלו לא אחת במונח "צלחת לווין פרטית", אך מעטים בלבד יודעים במה מדובר. האם זו אלטרנטיבה הולמת לשידורי הוט ו-yes? או שמא מדובר ב"אוסף ערוצים באיטלקית", כפי שלעיתים קוראים בטוקבקים?
לפני מספר חודשים החלטתי לבדוק את הנושא והזמנתי מערכת בסיסית לקליטת שידורי לווין. לאחר סקר מתקינים קצר, הותקנה צלחת בקוטר מטר (למקרה של שדרוג עתידי, ניתן להתקין גם צלחת קטנה יותר) וממיר פשוט לקליטת ערוצים חינמיים בלבד. מה בדיוק ניתן לקלוט באמצעות הצלחת? האם המשפט "אין מתנות חינם" נכון גם לתחום שידורי הלווין?
ערוצי ישראל
בדומה לשידורי ה-DTT ("עידן פלוס") גם בלווין ניתן לקלוט את ערוצי רשות השידור (1 ו-33), ערוצי הרשות השנייה (2 ו-10) ואת ערוץ הכנסת. הערוצים משודרים בלווין "עמוס" ולצד ערוצי הטלוויזיה מועברים גם ערוצי הרדיו של רשות השידור. עליית ערוצי הרדיו ב-DTT מתעכבת כבר חודשים רבים, כך שזהו בונוס נחמד לבעלי צלחות הלווין.
לפני מספר שנים שמענו על הכוונה להעביר בישראל את חוק הרישיונות, אשר יאפשר פתיחת ערוצים פרטיים ויפתח למעשה את השוק לתחרות, בדומה למצב הקיים במדינות אחרות. חוק זה יביא בנוסף לקיצו של המצב הנוכחי, בו ערוץ 2 מתופעל ע"י שתי זכייניות שונות ובכך למעשה מחזיק ביתרון לא הוגן על ערוץ 10. עד שזה יקרה, יאלצו צופי הלוויין וה-DTT להסתפק בחמשת הערוצים.
אף על פי כן, לצופי הלוויין יתרון משמעותי בדמות השידורים הזרים. אם בעבר היה ניתן לספור על כף יד אחת את מספר הערוצים הזרים הנקלטים דרך אנטנה, כיום עם שידורי הלווין המצב שונה לחלוטין. מאות ערוצים ניתנים לקליטה, ביניהם גם ערוצים פתוחים (Free to Air) וגם ערוצים מוצפנים.
בחרתי להתחבר ללווין "ניילסאט" המצרי, שלו שני יתרונות עיקריים עבור צופה הישראלי. ראשית, כיוון שהלווין מיועד לאזורנו, השידורים נקלטים באמצעות צלחות קטנות. בנוסף לכך, אחוז השידורים הפתוחים בשפה האנגלית ב"ניילסאט" הוא הגבוה ביותר מבין הלווינים השונים.
ערוצי סרטים וסדרות
[You must be registered and logged in to see this link.]
לאחר סריקת ערוצים ראשונית, מתקבלת רשימת ערוצי הרדיו והטלוויזיה, חלקם ערוצי זבל. ניתן לסדר את הערוצים המעניינים אותנו ברשימת מועדפים ואף ליצור מספר רשימות שונות.
אחד הערוצים האהובים עליי הוא ערוץ FOX, גירסה מקומית של הרשת האמריקאית. בניגוד לשאר הערוצים, FOX החליטה לוותר על כתוביות בערבית ולהציע לצופים שני פסי קול, באנגלית ובערבית (דיבוב). לנו נותר רק לבחור בשפה האנגלית וליהנות מסדרות כמו "הלוחשת לרוחות", "אחים ואחיות", "גריק", "נשות קבע", Glee, "בטי המכוערת" ואחרות, חלקן אף לא עלו לשידור בארץ (Castle לדוגמא).
"פוקס" מציעה גם ערוץ סרטים שנקרא FOX Movies. לאחרונה עלה ערוץ נוסף מבית הרשת, ערוץ FX. הערוץ לא מתמקד בז'אנר מסוים ומשדר בין היתר את "ילדי האנרכיה", "ניפ/טאק", הסימפסונים ואפילו היאבקות TNA וקרבות "סטרייק-פורס".
המתחרה הגדולה של "פוקס" היא רשת MBC. לקוחות ותיקים של "הוט" אולי זוכרים את MBC כערוץ בידור ערבי ששידר מלונדון. מאז עברו שנים רבות, במהלכן הרשת עברה למדינות המפרץ והפכה לאימפריה של ממש. הרשת משדרת קרוב לעשרה ערוצים, כאשר ארבעה מהם משדרים באנגלית.
MBC 2 ו-MBC Max משדרים סרטים סביב השעון (ב-MBC Max אלו בעיקר קומדיות ג'ניפר אניסטון ובן סטילר). MBC4 משדר בעיקר קומדיות וסדרות דרמה ("איך פגשתי את אימא", "מדיום", "האוס", "האחות ג'קי"), בעוד MBC Action פונה יותר לקהל הגברי, עם "סוכן מחוק", NCIS, טופ גיר ו-WWE Raw שאצלנו משודרת בערוצי הפרימיום של צ'רלטון. הערוצים כוללים כמובן EPG מלא, כך שבאמצעות ממיר מתאים ניתן לתזמן הקלטות, ממש כמו ב"הוט מג'יק" וב"יס מקס".
גם הטלוויזיה הממלכתית של דובאי הצטרפה לחגיגה והקימה את ערוץ Dubai One, המשדר סרטים וסדרות באנגלית 24 שעות ביממה. גם ערוץ זה כולל EPG, כפי שניתן לראות בתמונה.
שידורים באנגלית ניתן למצוא גם בערוצים נוספים, כמו ערוץ 2 המצרי או ערוץ 2 של כווית לדוגמא, אך בתדירות נמוכה יותר.
ערוצי חדשות
כל ערוצי החדשות המוכרים מ"הוט ו"יס" משודרים גם בלוויין, לצד ערוצים נוספים, ביניהם Euro News, אל-ג'זירה (גם באנגלית) ו- DW-TV הגרמני, שייתכן ויהיה מוכר למי ששהה בעבר בבתי מלון באירופה וזיפזפ בטלוויזיה (אני אישית נהנה ממגזין הבריאות של הערוץ). הערוץ של "אל-ג'זירה" באנגלית לא רע בכלל ולמעט סרט תיעודי על ספינת המרמרה, לא נתקלתי בסיקור מוטה ובלתי אובייקטיבי.
[You must be registered and logged in to see this link.]
ערוצי ספורט
הטלוויזיה של דובאי מפעילה שני ערוצי ספורט נהדרים, שגולת הכותרת שלהם היא משחקי הליגה הגרמנית בכדורגל. מדי שבוע הערוצים מציעים כ-6 שידורים ישירים מהבונדסליגה ומשחק מהליגה השנייה (יתכן וזו הסיבה לפופולריות של הכדורגל הגרמני בעולם הערבי). גם טורנירי טניס, כדורעף ותחרויות אחרות משודרים בערוצים אלו. למעשה, רוב הזמן ישנו שידור ישיר כזה או אחר.
החסרון הוא שאין ערוץ אודיו באנגלית בשידורי המשחקים מגרמניה, אך עם כ"כ הרבה שידורים חינמיים, אי אפשר ממש להתלונן. אגב, קצת מצחיק לשמוע את השדר מדובאי משתולל כשאיתי שכטר שלנו כובש.
לפני כשנתיים בערך עלה ערוץ "דובאי ספורט HD". הערוץ משדר בלוויין באדר (לווין דומה ל"ניילסאט" אך מכיל פחות ערוצי זבל) וכולל שני פסי קול. בהחלט בשורה משמחת לחובבי הספורט.
אל ג'זירה ספורט" היא חבילת הספורט הגדולה באזורנו. תמורת סכום מצחיק של 500 ¤ לשנה, תקבלו 8 ערוצי ספורט המשדרים כל תחרות אפשרית, מלבד הליגה האנגלית בכדורגל. הכרטיסים נמכרים אצל מתקיני הלווין וב-EBay ועל מנת לעשות בהם שימוש יש צורך בממיר המכיל קורא כרטיסים (אלו לא יקרים במיוחד). אם בערוץ הספורט אנו נאלצים להסתפק ב"ערוץ הקיבוץ" של ליגת האלופות, כאן תוכלו לזפזפ בין כל המשחקים בו זמנית. תמורת סכום קטן נוסף תקבלו גם שני ערוצי HD, את ערוץ ה-NBA ואת ESPN.
אך גם הצופים בערוצים הפתוחים אינם מקופחים. שלושה ערוצים של "אל-ג'זירה ספורט" משודרים ללא הצפנה. שידורים ישירים מהליגה הברזילאית והליגה הארגנטינאית בכדורגל, טורנירי גראנד סלאם, תחרויות אתלטיקה, אגרוף ועוד... הערוצים משדרים ביחס 16:9 וכוללים פס קול באנגלית, כיאה לחבילת הספורט המובילה באזור.
אבו-דאבי ספורט היא חבילה נוספת בתשלום, היחידה בעולם שמשדרת את כל משחקי הליגה האנגלית ובאיכות HD. גם אבו-דאבי ספורט לא מקפחת את בעלי הממירים הרגילים ומשדרת שני ערוצים פתוחים. תמצאו בהם את מרוצי הפורמולה 1 בשידור חי, מרוצי ה-GP, תחרויות טניס ואת תכניות ה-WWE המשודרות באיחור קל (על מנת למשוך צופים לחבילה בתשלום).
לבד הערוצים הנ"ל, ישנם ערוצי ספורט נוספים, בהם ניתן לצפות בין השאר בליגה הצרפתית ובליגה הסקוטית, כך שמצבם של חובבי הספורט לא רע בכלל!
ערוצים ולווינים נוספים
חובבי המוסיקה ייהנו מ-MTV (אם אפשר לקרוא לזה מוסיקה), ואנשי העסקים ישמחו למצוא את "בלומברג". ערוץ CITY 7 משדר סקירות סרטים, תכניות תיירות וביקורות גאדג'טים. יש גם ערוצי רדיו, חלקם באנגלית.
לווין פופולרי נוסף הוא "הוטבירד" האירופאי, למרות שכיום כמעט בלתי אפשרי למצוא בו שידורים חינמיים ראויים בשפה האנגלית (דוברי איטלקית וגרמנית ימצאו בו את מבוקשם). תחום אחד בו הוטבירד חזק במיוחד הוא ערוצי מוסיקה. חובבי מוסיקת הדאנס האירופאית שנעלמה מערוצי MTV בשנים האחרונות ישמחו למצוא את הערוצים Eska, Viva ואחרים. גם ערוצי החדשות שהוזכרו קודם לכן משודרים ב"הוטבירד" ואפילו גירסה מיוחדת של דובאי ספורט ללא משחקי הליגה הגרמנית (עקב מגבלת זכויות שידור באירופה). כך שעדיין יש מה לראות בהוטבירד.
לווין נוסף המציע תכנים חינמיים באנגלית הוא הלווין הטורקי "טורקסאט". בלווין זה הסדרות אף יותר מעודכנות מבלווין "ניילסאט". TNT ו-CNBC-e הם שניים מהערוצים הללו, למי שמתעניין.
מעבר לכך, לדוברי השפות הזרות שאינן אנגלית יש מספר לוויינים ייעודיים. ניתן להתייעץ עם מתקינים ולקבל הכוונה.
תחום שידורי ה-HD החינמיים בלווין נמצא עדיין בחיתוליו, משתי סיבות עיקריות: במדינות רבות הטכנולוגיה עדיין לא חדרה באופן משמעותי (ישראל היא דוגמא מצוינת) וסיבה שנייה היא דרישתם של אולפני הסרטים להצפין את השידורים. חבילת MBC שהוזכרה בכתבה החלה לשדר לאחרונה ב-HD ללא תשלום, אך יש צורך בממיר מיוחד.
יחד עם זאת, בלוויין באדר משודרים מספר ערוצי HD (ספורט בעיקר) וכרטיסי הצפייה בתשלום אינם יקרים, כך שחובבי הספורט יהיו מסודרים בעלות נמוכה יחסית.
מבחינת עלויות, העלות מתחילה בסביבות 1000 ¤ לממיר רגיל וצלחת המכוונת ללווין אחד. ממיר מקליט/ממיר HD והוספת לווינים נוספים יעלו את המחיר (ניתן לקלוט מספר לווינים באותה צלחת, בתנאי שאלו קרובים אחד לשני, שילוב נפוץ הוא של "עמוס" ו"ניילסאט"). גם התקנת מספר נקודות בבית תוסיף לעלות ההתקנה. התקנה כזו מסובכת יותר, אך פתרון זול לכך יכול להיות DTT בחדרים ולווין בסלון.
היום נפוץ גם תחום השיתוף. רכישת ממיר המתחבר לרשת הביתית ורכישת מנוי לשרת הפותח חבילות שונות לצפייה. לא נרחיב עקב החוקיות המוטלת בספק. כמו כן, לדעתי כרטיסי המנוי די זולים ואני אישית בינתיים לא הרגשתי צורך להתחבר לשיתוף.
יתרונות וחסרונות
היתרון המשמעותי ביותר הוא מגוון עצום של שידורים בהשוואה ל"עידן פלוס" ואף בהשוואה ל"הוט" ו-yes". אין דמי מנוי חודשיים, כלומר חסכון עצום בכסף.
משהו שאני אהבתי הוא הדינמיות הרבה, ערוצים חדשים עולים מדי פעם (ואחרים יורדים) והממירים כוללים תכונות מתקדמות כמו שינוי שפת השידור, שהיה נחמד אם החברות בארץ היו מציעות לנו.
את הציוד ניתן לבחור בעצמנו ולא להיות כפופים לציוד שמספקות לנו החברות. החל מממירים פשוטים, דרך ממירים מקליטים לכונן USB ועד ממירים מתוחכמים המתחברים לאינטרנט ובעלי מעבדים חזקים. הבחירה היא שלנו. ובניגוד ל-DTT, קיימים ממירים של יצרנים מכובדים ולא חייבים להסתפק בזבל סיני.
בצד החסרונות ניתן למנות בעיקר את המחסור בערוצי ילדים (אני מקווה שיימצא לכך פתרון בדמות ערוץ 23 או פתרון אחר) ובאופן כללי מעט ערוצים בשפה העברית. אמנם תכנים רבים משודרים באנגלית, אך פה ושם עדיין נשמע ערבית ולא הכי נעים להגביר את הווליום במשחקי הבונדסליגה. אני מקווה שבעתיד ייפתחו ערוצים מסחריים נוספים בארץ ושאלו ישדרו במקביל בלווין.
אני משער שיהיו אנשים שיתגעגעו לדברים הקטנים כמו אולפן ליגת האלופות של מודי בר און, אבל זה עניין של הרגל. בבית עדיין ישנו חיבור ל"הוט" ואם לומר את האמת, למרות הביקורת הרבה על החברות, הממשק של ממירי "הוט" ו"יס" מאוד נוח. מצד שני, מדובר בעסק יקר משמעותית.
סיכום
לאחר מספר חודשים עם לוויין, אני יכול לומר שרכישת צלחת לווין פרטית לא מתאימה לכל אחד, אך התמורה בהחלט גבוהה מכפי שציפיתי. בציבור הישראלי אין מודעות לאופציה הזו וחבל (מי שביקר בטורקיה יודע שבכל גג של בית יש צלחת לויין). לאחרונה קיימת מגמה של התנתקות מ"הוט" ו"יס", ואני סבור שאם כבר בוחרים להתנתק, רכישת צלחת עדיפה בכל מקרה על רכישת ממיר DTT.
כל הכבוד לאסף23[You must be registered and logged in to see this image.]e]]
[You must be registered and logged in to see this link.]