עמותת ה.ל.ל (האגודה ליוצאים לשאלה) הינה עמותה מאז שנת 1991 הפועלת על בסיס התנדבותי ומסייעת ליוצאים בשאלה מהחברה החרדית בישראל.
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%9C%22%D7%9C
עילות[עריכת קוד מקור | עריכה]
לעמותה שני סניפים, בירושלים ובתל אביב, בהם מתקיימת פעילות מגוונת הכוללת ארוחות ליל שבת, חוגים, שיעורים, מפגשי חברים וספרייה.
העמותה מפעילה אתר אינטרנט בשלוש שפות: עברית, אנגלית ויידיש וקו פתוח - מוקד טלפוני הפועל שישה ימים בשבוע בשעות קבועות ומהוווה כתובת לייעוץ ויצירת קשר.
העמותה מסייעת ליוצאים בתחילת דרכם בשיכון בדירות שבניהול העמותה עבור שכר דירה סמלי למשך מספר חודשים. כמו כן העמותה נותנת ליוצאים מענק כספי ראשוני עד שימצאו מקום עבודה ולאור העובדה שבמקרים רבים משפחותיהם מנתקות איתם קשר או לפחות נמנעות מסיוע כלכלי.
העמותה נוהגת להצמיד לכל יוצא מתנדב אישי שמלווה אותו. במקרים רבים נוצרים קשרים חברותיים בין היוצאים למתנדבים ומשפחותיהם קשר הממשיך גם לאחר שהיוצא מסתדר. ליוצאים המעוניינים בכך, בעבר העמותה הייתה מארגנת מעין משפחה אומנת שתהיה בקשר עם היוצא ותארח אותו.
העמותה מחלקת מלגות לימודים ליוצאים שלומדים לקראת תעודת בגרות או לתואר ראשון באוניברסיטה.
העמותה מארגנת סופי שבוע וטיולים ליוצאים ולמתנדבים, הכוללים סדנאות בנושאים שימושיים ושעשועי חברה. העמותה גם מקיימת בחגים כמו פסח, חנוכה ופורים פעילויות חגיגיות משותפות. כמו כן מדי פעם מארגנת העמותה יציאה לערבי תרבות ופעילות חברתית במחירים מסובסדים, פעילות זו כוללת יציאה להופעות תיאטרון, מחזות זמר, וערבי סרטים.
העמותה מסייעת ליוצאים המשרתים בצה"ל בקבלת מעמד חייל בודד וקבלת זכויות אחרות המגיעות להם מצה"ל.
העמותה מרכזת מורים הנותנים שיעורים פרטיים, בעיקר במתמטיקה, אנגלית, ספרות, והיסטוריה, בהתנדבות ומקשרת בינם וליוצאים.
טקס הענקת מלגות בהל"ל 2006
מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]
רובם של הפונים לעמותה הינם צעירים בשנות העשרים לחייהם, כ-75% בנים ורק כ-25% בנות.
מספר היוצאים בשאלה העומדים בקשר עם העמותה נע סביב 250-300. מספרים שונים ניתנו לגבי מספר הפונים לעמותה ואלו נעים בין 5-100 בשנה ואף יותר מכך[1].
העמותה מתבססת על מאות מתנדבים אשר אינם מקבלים שכר, מלבד סמנכ"ל בשכר ומזכירה אחת במשרה חלקית. מערך המתנדבים כולל אנשים מכל קצוות החברה בהם חילונים, מסורתיים ודתיים, העוסקים במקצועות מגוונים. כחלק ממערך ההתנדבות אנשים רבים תורמים ליוצאים הנתקלים בקשיים ציוד כגון: ביגוד, מחשבים, כלי בישול, ספרים וחפצים לבית.
היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]
בשנת 1991 הגיע צעיר שיצא בשאלה, בשם שי הורוביץ, לתוכנית טלוויזיה וסיפר על רצונו להקים אגודה שתעזור ליוצאים לשאלה. את התוכנית ראו תמי ומיקי כהן שהיו חברים בארגון שנקרא תחיל"ה - תנועה חילונית ישראלית ליהדות הומניסטית. הם יצרו קשר עם שי הורוביץ ובעזרת סיוע כספי ראשוני של תחיל"ה הקימו יחד את האגודה. בין המייסדים היה גם רפי שפירא מקיבוץ עין שמר שסייע אז לקלוט יוצאים בקיבוצים של השומר הצעיר. כמו כן היה פעיל גם ישראל סגל וסיוע רב נתן גם ארנן יקותיאלי, שהיה חבר בסיעת מרצ בעיריית ירושלים.
בשנה הראשונה הגיעו להל"ל רק קומץ יוצאים שלרובם סודר מקום מגורים בקיבוצים. בין היוצאים שהגיעו אז היה גם איש הטלוויזיה והרדיו אדם שוב. במשך השנים גדלה הל"ל והתפתח למאות יוצאים, מתנדבים ומעגל תומכים רחב, בהם דליה רבין-פילוסוף ויוכי ברנדס.
כחצי שנה לאחר שהקים את האגודה חזר שי הורוביץ בתשובה ואף הקים את מנוף - המרכז למידע יהודי המנסה להלחם בתופעת היציאה לשאלה. כיום עמותת הל"ל מנוהלת על ידי ועד מנהל שנבחר בבחירות פנימיות והיו"ר הוא יוחנן רועי.
העמותה אינה מקבלת תמיכה ממשלתית ומתקיימת בתרומות בלבד. ניסיונות חברי כנסת ממרצ ושינוי לאפשר לעמותה מימון ממשלתי לא צלחו. עם זאת בשנת 2014, בעקבות פעילות של חה"כ עדי קול מסיעת יש עתיד, הועברו לעמותה שלושה מיליוני שקלים מתקציב משרד הרווחה. כחלק משיתוף הפעולה עם המשרד, יוקם מנגנון תמיכה ארצי ליוצאים לשאלה, ויפתח סניף שלישי בצפון הארץ.
מדיניות העמותה היא לעודד את היוצאים לשמור על קשר עם משפחתם, גם כאשר היוצאים מרגישים פגועים וכועסים. העמותה גם מבקשת שיינתן ליוצאים מעמד כשל עולים חדשים לאור הצרכים הדומים, כמו סיוע כלכלי והשלמת השכלה.
יחסים עם הציבור החרדי[עריכת קוד מקור | עריכה]
מכיוון שהעמותה אינה נוקטת בדרך של שכנוע דוגמת עמותת דעת אמת אלא רק עוזרת לאנשים שכבר גמלה בליבם ההחלטה לצאת בשאלה, או אנשים שכבר יצאו בשאלה, לא נרשמו חיכוכים פומביים עם הציבור החרדי. עם זאת, ארגונים חרדים הנלחמים במיסיון דוגמת יד לאחים ו"לב שומע" מנסים לצמצם את תופעת היציאה בשאלה.
http://www.hillel.org.il/