העמותה מסייעת בסוגיות של סכסוכי אדמות בשטחי C, מעצרים מנהליים של יהודים ביהודה ושומרון, סיוע לישראלים החשודים בפעולות תגובה ונקמה כלפי ערבים וכן באירועים שבהם מעורבים חיילי צה"ל שנקלעים להליכים משפטיים בשל תביעות על שימוש בכוח מופרז.
הקמה ופעילות[עריכת קוד מקור | עריכה]
העמותה הוקמה על ידי שמואל (זנגי) מידד ושמה לקוח מהפסוק בתהילים "חָנֵּנוּ ה' חָנֵּנוּ כִּי רַב שָׂבַעְנוּ בוּז". מנהל העמותה הוא אריאל גרונר.
היא הוקמה כדי להגיב לארגוני שמאל מקומיים ובינלאומיים הפועלים ביהודה ושומרון ומפעילים לחץ משפטי כלפי חיילי צה"ל ואחרים. העמותה מסייעת לחיילים, שוטרים ואזרחים שמאוימים או נתבעים משפטית על ידי המדינה, ארגונים אלה או גורמים אחרים. "חׂננו" מספקת עורכי דין ומלווה את הפונים אליה בכל שלבי ההתמודדות המשפטית ומסייעת גם לאסירים ולבני משפחתם.
עורכי דין מטעם הארגון ייצגו את החשודים ברצח הנער מוחמד אבו חדיר[1].
המאבק לשחרור אסירים ביטחוניים יהודים מבתי הכלא[עריכת קוד מקור | עריכה]
ביולי 2013 חידשה העמותה מאבק ארוך ועיקש למען שחרור אסירים יהודים לאומיים מבתי הכלא, זאת, על רקע החלטתה של ממשלת ישראל לשחרר 104 אסירים פלסטינים מבתי הכלא כתנאי נדרש על ידי הרשות הפלסטינית לשיחות בין ישראל לרשות הפלסטינית.
העמותה ייצגה את משפחות האסירים ויזמה הפגנות שמחד, מגנות את שחרור האסירים הפלסטינים, ומאידך, דורשות שאם משחררים את האסירים הפלסטיניים מבתי הכלא- יש לנהוג על פי עקרון ההדדיות ולשחרר גם את האסירים הביטחוניים היהודים, כדוגמת, שלומי דביר-זליגר- ראש מחתרת בת-עין ועמי פופר. העמותה עומדת כיום בחוד החנית של הפעילות הציבורית למען שחרור האסירים היהודים לאומיים מבתי הכלא.
הישגים פרלמנטריים ומשפטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]
חוק החנינה למתנגדי ההתנתקות – ביוזמת העמותה נחקק החוק אשר עוצר הליכים משפטיים ומוחק רישומים פליליים נגד אזרחים ישראלים שהואשמו במחאה לא-חוקית נגד תוכנית ההתנתקות. עתירת בג"ץ שהוגשה בנושא על ידי פעילי שמאל וקראה לפסילת החוק נדחתה על ידי בית המשפט העליון ברוב של 8 מתוך 9 תשעה שופטים. את עצורי ההתנתקות ייצג עו"ד אביעד הכהן.
שחרור חיים פרלמן ממעצר- כונה "המחבל היהודי", זאת על רקע חשדות שעלו נגדו על מעשי רצח של ערבים בסוף שנות ה-90, שוחרר ממעצר בעזרת ייצוג של עו"ד עדי קידר ושרון נהרי מטעם העמותה. פרשה זו עוררה ביקורת נוקבת נגד התנהלות השב"כ בפרשה.[2]
זיכוי החשודים הראשונים שהואשמו בפעולות תג מחיר- העמותה ייצגה את החשודים הראשונים שהואשמו בבית המשפט בפעילויות 'תג מחיר' והובילה לשחרורם ממעצר של מעל לשנתיים ולזיכוי מלא. מאז, ייצגה העמותה חשודים רבים שנחשדו בפעולות 'תג מחיר' ונעצרו מבלי שהוכח כי היו מעורבים במעשים.
שחרור דן טובול – טובול נעצר בשל תפילה בשערי הר הבית. בית המשפט קבע כי יש לו זכות בסיסית להתפלל בשערי ההר. יחד עם טובול העמותה ייצגה עולים רבים להר הבית שנעצרו בעוון תפילה בהר הבית בשל חששה של המשטרה כי התפילות יובילו להתפרעויות של ערבים המתפללים במסגד אל-אקצא הנמצא במתחם הר הבית.
ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]
ארגון זכויות האדם ביש"ע
פורום משפטי למען ארץ ישראל
http://www.honenu.org.il/