סמליל העמותה
אלה – המרכז לסיוע נפשי-חברתי הוא מוסד ללא כוונת רווח, המציע תמיכה נפשית באמצעות טיפול נפשי, מארגן סדנאות והרצאות ומעביר מידע מקצועי לקהל הרחב ולארגונים. לאלה סניפים בכל רחבי הארץ בהם צוות גדול של עובדים סוציאליים, פסיכולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים, מטפלים באומנויות ופסיכיאטר.
ייעוד העמותה הוא להנגיש לכל אדם המבקש סיוע נפשי-חברתי את העזרה המתאימה ביותר במטרה לקדם את התפתחותו האישית, רווחתו הנפשית והשתלבותו בחברה. לשם כך מציעה העמותה מערך טיפולי מגוון המשלב טיפול רגשי, ייעוץ פסיכיאטרי, קבוצות חברתיות, עבודת מתנדבים ומפגשים בין דוריים, וכן היא פועלת להכשיר ולהדריך אנשי מקצוע ומתנדבים מארגונים רבים העובדים בקהילה עם קשישים, ניצולי השואה, עולים חדשים, פליטים ומתנדבים בפיתוח פרויקטים טיפוליים וקהילתיים לאוכלוסיות אלו.
תוכן עניינים [הסתרה]
1 תולדות הארגון
2 מטרות העמותה
3 שירותי העמותה
4 פרויקטים בחברה הישראלית
4.1 פרויקט לעד
4.2 "כותבים חיים" – קבוצות כתיבה בין דוריות
4.3 קבוצות המחזה בין דוריות
4.4 עזרה לפליטים
4.5 "מבצע סבתא" – צביעת בתים בתל אביב
4.6 עבודה קהילתית ליוצאי הולנד
4.7 ספריות ניידות
5 פרסים ותעודות
6 קישורים חיצוניים
תולדות הארגון[עריכת קוד מקור | עריכה]
אלה הוקמה בשנת 1979 על ידי קבוצה מיוצאי הולנד במטרה להעניק סיוע נפשי-חברתי לניצולי שואה בארץ. העמותה הייתה הארגון הראשון שזיהה את הצורך במתן סיוע נפשי לניצולי שואה ולבני משפחותיהם ושסיפק מערך שירותים זה.[דרוש מקור] במהלך השנים צברה 'אלה' ניסיון רב במתן סיוע נפשי לניצולי שואה, בני זוגם ומשפחותיהם. שירותי הליבה של העמותה ניתנים ליוצאי הולנד החיים בישראל, אולם, העמותה מפתחת את התשתית המקצועית כדי לספקה לכלל האוכלוסייה בישראל.
מטרות העמותה[עריכת קוד מקור | עריכה]
מטרות העמותה הן:
הגשת סיוע נפשי-חברתי ליוצאי הולנד, הנמצאים בישראל לרבות לצאצאיהם ולקרוביהם הנמצאים בישראל, ולכלל האוכלוסייה בישראל.
העמותה תתמחה בטיפול באנשים ששרדו את השואה, ובכלל זה גם לבני זוגם וצאצאיהם.
הגשת הסיוע תינתן במסגרת העמותה והיא תתמקד בהתפתחות האישית ובהשתלבות בחברה הישראלית.
העמותה תפעל באמצעות אנשי מקצוע מתחום הטיפול הנפשי והעבודה הקהילתית ובאמצעות מתנדבים תוך ליווי בעלי מקצוע.
העמותה תפעל למען הפצת הידע ומומחיותה בקרב גופים וארגונים ברמה האזורית, הלאומית והבינלאומית – תוך שיתוף פעול והדדיות עם גופים אלה.
העמותה תפעל תוך שמירה על העקרונות שביסודם: מכוונות לפונים; שמירת זהות תרבותית; גמישות על ידי התאמה לזמנים המשתנים ולנסיבות; אמינות עם דגש על שמירת פרטיות הפונים; ומקצועיות במתן השירותים.
שירותי העמותה[עריכת קוד מקור | עריכה]
כדי ליישם מטרות אלו מציעה העמותה טיפולים רגשיים, תמיכה פסיכיאטרית וחניכה.
טיפולים רגשיים:
טיפול פרטני - אלה מציעה טיפול פרטני על פי שיטות שונות ובפרקי זמן שונים. על סמך פגישת היכרות ואינטייק מורחב נקבעת תוכנית הטיפול בשיתוף עם המטופל. הטיפול מוכר על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה של משרד האוצר. במקרים מסוימים ניתנת האפשרות לקבלת טיפול בבית לאנשים שמסיבות פיזיות או נפשיות מרותקים לביתם. במידה והטיפול נערך בילד מתלווה לטיפול הדרכת הורים.
טיפול זוגי ומשפחתי - הזוגיות והמשפחה הן המסגרות הראשונות שנפגעות כשאנשים מתמודדים עם קשיים נפשיים. במקרים כאלה נותנת 'אלה' את האפשרות של טיפול זוגי ומשפחתי על מנת לשפר את התקשורת והיחסים בין בני הזוג או בני המשפחה.
טיפול קבוצתי - העמותה מפעילה קבוצות טיפוליות העושות שימוש בשיחה, כתיבה, קטעי ספרות או קולנוע ועוד.
תמיכה פסיכיאטרית - אלה מעסיקה במרכז הארץ פסיכיאטר. בשאר האזורים מתקיים שיתוף פעולה בין 'אלה' לבין פסיכיאטרים חיצוניים. הפסיכיאטרים מייעצים למטפלים ומטופלים בנושא השימוש בתרופות פסיכיאטריות ועוקבים אחרי מצבם של המטופלים. התרופות המשווקות כיום עשויות להפחית במידה רבה את סבלם של המטופלים.
חונכות - המושג חונכות משמש לתיאור מערכת יחסים בין אדם מנוסה לבין אדם הזקוק לתיווך ועזרה עם העולם החיצוני. החונכות נועדה לסייע לאדם בהתפתחות באמצעות מתן ידע, מיומנויות ותמיכה חברתית ומוחשית.
פרויקטים בחברה הישראלית[עריכת קוד מקור | עריכה]
פרויקט לעד[עריכת קוד מקור | עריכה]
אלה שותפה בפרויקט "לעד" שמטרותיו לסייע לניצולי שואה בארץ למצות את זכויותיהם ולחזק את הקשר עם הניצולים. הפרויקט ממומן על ידי המשרד לאזרחים ותיקים ומופעל על ידי הסוכנות היהודית. לפרויקט שותפים נוספים כגון: 'רוח טובה' ועמותת אביב. תפקידה של 'אלה' בפרויקט הוא להכשיר את המתנדבים על מהות העבודה עם הניצולים. 'אלה' מפעילה "קו חם" עבור מתנדבי הפרויקט "לעד" כמענה לשאלות ובעיות שהתעוררו בשטח.
"כותבים חיים" – קבוצות כתיבה בין דוריות[עריכת קוד מקור | עריכה]
לשם עידוד וחיזוק הקשרים הבין דוריים מפעילה 'אלה' קבוצות כתיבה בין דוריות. בקבוצות נפגשים קשישים ניצולי שואה עם ילדי תיכון (במסגרת פרויקט מחויבות אישית), במשך 12 מפגשים העוסקים בכתיבה בנושאים שונים. קבוצות אלה תורמות לגישור הפערים בין מבוגרים וצעירים ונותנים למשתתפים, מבוגרים וצעירים כאחד, משמעות, הבנה הדדית וסיפוק רב. בסיום כל סדנה 'אלה' מוציאה לאור חוברת עם סיפורים שהמשתתפים כתבו במהלך הקבוצה.
קבוצות המחזה בין דוריות[עריכת קוד מקור | עריכה]
סדנת דרמה בת 13 המפגשים העוסקת בהכרת יסודות התיאטרון וכתיבה על בסיס סיפורי העלייה של המשתתפים.
עזרה לפליטים[עריכת קוד מקור | עריכה]
בעמותה מתקיים שיתוף פעולה עם ארגוני סיוע לפליטים. בתיאום עם נציבות האו"ם לפליטים מופנים לאלה מסתננים לישראל, שנזקקים לטיפול נפשי. לדוגמה, בשיתוף פעולה עם עמותת אס"ף (ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל) הופעלה קבוצה טיפולית לאמהות פליטות.
"מבצע סבתא" – צביעת בתים בתל אביב[עריכת קוד מקור | עריכה]
במסגרת פרויקט זה קבוצת מתנדבים מנקה ומשפצת את ביתם של ניצולי שואה נזקקים לפני החגים בתיאום עם אגף הרווחה בעירית תל אביב.
עבודה קהילתית ליוצאי הולנד[עריכת קוד מקור | עריכה]
עבודה קהילתית נוספת כוללת קבוצות חברתיות לתמיכה הדדית והשתלבות בחברה. הפעילות נסמכת על כ-130 מתנדבים קבועים הממלאים תפקידים חברתיים, ארגוניים ומעשיים בתוך הארגון ובקהילה. המתנדבים עורכים ביקורי בית אצל מבוגרים ועזרים להם באופן אישי. מתנדבים נוספים עוזרים בארגון הפעילויות החברתיות ובעבודות המשרדיות באלה. המתנדבים מקבלים הדרכה פרטנית, הדרכות קבוצתיות ומשתתפים בהרצאות וימי עיון העוסקות בהיבטים שונים של עבודתם.
ספריות ניידות[עריכת קוד מקור | עריכה]
בשנת 2000 הוקמה באזור הצפון ספרייה ניידת ראשונה בשפה ההולנדית ביוזמתם של מתנדבים ובעזרתם של תורמי ספרים. מאז הוקמו ספריות בחדרה, בירושלים ובתל אביב.
פרסים ותעודות[עריכת קוד מקור | עריכה]
2002- תו איכות ממגזר ההתנדבות והמלכ"רים
2006 - תעודת הוקרה על סיוע לתושבי הצפון במלחמת לבנון השנייה - התעודה הוענקה על ידי משרד ראש הממשלה - המשרד לענייני גמלאים, המועצה הלאומית להתנדבות בישראל ומשרד הרווחה כדי להודות על הסיוע הנפשי שהוענק בתקופה זולתושבי הצפון.
2006 - תעודת הוקרה על המסע לפולין בחודש יוני 2006 - התעודה ניתנה על ידי ניצולי השואה ובני משפחותיהם שהשתתפו במסע. הם הביעו את הוקרתם על ידי נטיעת 30 עצים ב-Unknown Children Forest של קק"ל.
http://www.elah.org.il/index.php?tlng=hebrew