הקהילה SATWORLD הפכה להיותב אופן רשמי לקהילת השיתוף הגדולה בעולם .
הקהילה המציאה את הקהילות השיתופיות לפני 8 שנים
כיום בקהילה חברים עולם עשרות מיליוני חברים
הקהילה תקבל פרס על פרוייקט הקהילות השותפיות מהאום
הקהילה המציאה את עולם השיתוף והקהילה השיתופית כולל הכלכלה השיתופית
את הכלכלה השיתופית החלו ללמוד השנה באוניברסיטת HARVARD היוקרתית בארה"ב
וכן באוניברסיטת לונדון LONDON SCHOOL OF ECONOMIC
המוסדות הכי יוקרתים לכלכלה בעולם.
הקהילה מצגיה שלב נוסף [You must be registered and logged in to see this image.]
דיור שיתופי
שיור שיתופי הינו האפשרות להחליף דירות בכל העולם בכל זמן
זה הולך בצורה פשוטה
משאירים את הדירה בישראל למשפחה רוסית מרוסיה למשל
והמשפחה הרוסית ברוסיה משאירה את הדירה שלה ברוסיה למשפחה ישראלית לתקופה מסוימת שנקבעת מראש
את הנושא הזה הקהילה המציאה לפני 8 שנים בדיוק מאז נפתחו מאות אתרים גם שיתופים וגם מסחרים שפועלים באותה שיטה
כלכלה שיתופית
אפשרות להחליף מוצרים וסחורות במוצרים אחרים
עסקאות ברטר .
לא חייבים כסף
אבל לכל מוצר יש ערך כספי
החלפת שירותים בשירותים אחרים
נגר יכול לעשות עבודה לרופא שיניים תמורת זה שרופא שיניים יתקן לו את השיניים .
ככה מחליפים שירותים בשירותים
לפני 8 שנים הקהילה המציאה גם את המושג השכרת רכבים על בסיס שעות
כאשר הבעלים של הרכב יכול הלשכיר באופן פרטי את הרכב שלו לחברים אחרים על בסי של שעות וככה להחזיר את ההשקה ברכב
כאשר אנשים טסו לחול הם השכירו את הרכב שלהם
או פשוט עשו גם החלפות של רכבים בן אנשים שגרים במדינות אחרות או בערים אחרות
מי שגר בצרפת יכול הלשאיר את האוטו שלו בצרפת למשהו שמגיע מישראל לחופשה
והצרפתי יכול לקחת את הרכב של הצרפתי בצרפת
השכרה רכב על בסיס ניצול מקסימלי
במקום שרכב ישב באותו מקום אפשר היה להשכיר אותו על בסיס שעות ימים ותקופות מסוימות
הסעות שיתופיות
אתם נוסעים כל יום מהדרום לתל אביב
למה לנסוע לבד אפשר לקחת אחרים אתכם ברכב בתמורה לתשלום סמלי שיחזיר את עלות הדלק
כה בעל הרכב מסיע הרב אנשים חוסך בהוצאות דלק וכולם מרוצים
אנרגיה שיתופית
ההמצאה של הקהילה לפני 4 שנים זכתה לתהודה כלל עולמית
החלפות סוג אנרגיה שונים בן מפיקי אנרגיה בעולם
טלוויזיה שיתופית כלל עולמית
השיתופי הגיע לעולם לפני 20 שנה בדיוק
במהלך העשר שנים האחרונות הקהילה שפרה אותו ופתחה כמעט את כל התוכנות שניתן לשתף בהם שיתופים או כרטיסים
הקהילה גם שתפה את כל מה שניתן לשתף והקימה לפני 8 שנים אתה קהילה השיתופית הראשונה והגדולה בעולם
לקהילה קראו SATWORLD
והיא הפכה לקהילה עם עשרות מיליוני חברים בעולם
הקהילה שולטת כמעט על 95% מכל השיתופים בעולם
מאז הקהילה הקהימה עוד קהילות קהילת הIPTV הכלל עולמית
קהילה זו כבר שולטת על 70 אחוזים מכל ה IPTV בעולם כולל המסחרי
הקהילה הקימה גם את קהילתה ה VOD הגדולה בעולם והיא שניה רק ל NETFLIX בכלה עולם
השנה הקהילה תעבור את NETFLLIX ותהפוך לקהילה הגדולה בעולם גם בתחום זה כולל מסחרי
הקהילה משדרת יותר סרטים מאשר YOUTUBE NETFLIX YAHOO HULLU ואתרים רבים נוספים ביחד
הקהילה השיתופית מנצחת !
כלכלה שיתופית
[You must be registered and logged in to see this link.]
[rtl]כלכלה שיתופית או כלכלת שיתוף (Sharing economy, collaborative economy) היא קבוצה של [You must be registered and logged in to see this link.] ו[You must be registered and logged in to see this link.] שמאפשרים גישה משותפת למוצרים, שירותים וכשרונות. מערכות של כלכלת שיתוף מתקיימות במגוון צורות וכולן מנצלות את טכנולוגיית המידע (בעיקר האינטרנט) כדי לבצע [You must be registered and logged in to see this link.] של בני אדם, שמאפשרת הפצה שיתוף ו[You must be registered and logged in to see this link.] בעודף קיים של משאבים ושירותים. הנחה מקובלת בתחום היא שכאשר יש שיתוף ב[You must be registered and logged in to see this link.] אודות מוצרים, הערך של מוצרים אלה עולה עבור עסקים, בני אדם ועבור הקהילה.
צריכה שיתופית (Collaborative Consumption) היא קבוצה של [You must be registered and logged in to see this link.] שבהם הממשתתפים חולקים גישה למוצרים ולשירותים במקום לצרוך אותם בצורה בלעדית על ידי בעלות. לרוב מודל זה מתאפשר תודות לשילוב של [You must be registered and logged in to see this link.] וקהילות משתפות.
הדוגמה המפורסמת והגדולה ביותר לצריכה משותפת היא השכרה של דירות וחדרים בבתים רגילים ברחבי העולם לתיירים מהעולם על בסיס יומי [You must be registered and logged in to see this link.]. דבר זה יכול להתקיים ביחידת דיור שהוכשרה במיוחד לשם כך, או כחלק מחדר נפרד או משותף בתוך דירה רגילה. airbnb גם מאפשרת לשכור חדרים בבתים שלא היו זמינים קודם לכן בשוק התיירות. דוגמאות נוספות כוללות השכרת [You must be registered and logged in to see this link.], שיתוף של רכב פרטי ([You must be registered and logged in to see this link.]או GoGet CarShare), social lending (Zopa), מתן עצות על טיולים (LocalGuiding).
הכלכלה השיתופית מאפשרת ניצול יעיל יותר של משאבים כלכליים, ויוצרת [You must be registered and logged in to see this link.] כאשר אנשים מוכרים זה לזה שירותים או מוצרים שיש להם במקום לפנות אל [You must be registered and logged in to see this link.]. פעמים רבות יש מערכת דרוג שמאפשרת ללקוחות לדרג ולראות דרוגים של מוכרים בהקשרים של איכות השירות, אמינות וכו'. כלכלה שיתופית היא דוגמה ל[You must be registered and logged in to see this link.] יותר שבה ה[You must be registered and logged in to see this link.] נמצא בבעלות [You must be registered and logged in to see this link.], והיא נסמכת במידה רבה על מערכות ליצירת [You must be registered and logged in to see this link.] ב[You must be registered and logged in to see this link.] ו[You must be registered and logged in to see this link.] במקום על ריכוז [You must be registered and logged in to see this link.] ב[You must be registered and logged in to see this link.] גדולים.
כלכלה שיתופית יכולה להסתייע גם ב[You must be registered and logged in to see this link.] או מטבע משלים, שמאפשרת לחברים בקהילה לסחור במוצרים ושירותים על ידי מטבע שהם מנפיקים. דוגמאות מישראל כוללות את מטבע "לב" של מאמאזון (קהילת אמהות בפייסבוק), מטבע "ביט" של קהילת מיוזיק-מרקט (חובבי מוזיקה) ואת מטבע "שפע" של קהילת "אושר
[You must be registered and logged in to see this image.]
שיתוף נסיעות
[You must be registered and logged in to see this link.]
שיתוף נסיעות או קארפול (carpool) הוא רעיון לשיתוף רכב אחד בין מספר אנשים שמעוניינים להגיע ליעדים באיזור או על מסלול נסיעה דומה.
ליישום של שיתוף נסיעה כזה יש מספר יתרונות:[/rtl]
- חסכון של מאות שקלים בחודש, דבר שמתחזק ככל ש[You must be registered and logged in to see this link.].
- פחות רכבים על הכביש - פחות עומס על הכביש, צמצום בעיות חניה
- פליטה של פחות [You must be registered and logged in to see this link.] ושל [You must be registered and logged in to see this link.]
- הנסיעה בחברותא עוברת בנעימים והדבר מהווה גם הזדמנות ליצור קשרים חברתיים עם אנשים מהשכונה או ממקום העבודה.
[rtl]
החסרון העיקרי של שיתוף נסיעה הוא שיש צורך לתאם את זמני הנסיעות ואולי גם לשנות מעט את מסלול הנסיעה. מסיבה זו, השימוש בשיתוף מכונית מקובל יותר לנסיעות יוממות - נסיעות שמתבצעות על בסיס יומיומי או שבועי ליעדים קבועים.
רוב הרכבים הנוסעים נסיעות יוממות, מסיעים במשך רוב זמן הנסיעה אדם אחד. יש מדינות, כמו קליפורניה לדוגמה, בהן קיימות אוטוסטרדות ובהן נתיב מיוחד המיועד לרכב המסיע שני אנשים ומעלה. הדבר נועד כדי לעודד אנשים לחלוק נסיעות ולהקטין [You must be registered and logged in to see this link.] כמו זיהום אוויר, פקקי תנועה ותרומה להתחממות עולמית.
כלכלה דמוקרטית
[You must be registered and logged in to see this link.]
[rtl]כלכלה דמוקרטית (או "דמוקרטיה כלכלית"; באנגלית: Economic Democracy) היא פילוסופיה וחזון חברתי-כלכלי שמציע להעביר את הכוח של קבלת החלטות ב[You must be registered and logged in to see this link.] אל ציבור גדול של בעלי עניין (בעיקר עובדים אבל אפשר גם אחרים המושפעים מפעילות חברות כמו ספקים, לקוחות, שכנים ועוד). כלומר, [You must be registered and logged in to see this link.] וארגונים למטרות רווח יתבססו על שיתוף של ציבור נרחב ברווחים ובהליכי קבלת ההחלטות - להבדיל מהמצב כיום במסגרתו שולטים בחברות מספר מצומצם של [You must be registered and logged in to see this link.] או שליחיהם (חברי הוועד המנהל - הדירקטוריון של התאגיד).
לא קיימת הגדרה מוחלטת או גישה יחידה לכלכלה דמוקרטית. על פי רוב, חזון הכלכלה הדמוקרטית מעלה על נס מדינה בה יפעלו ארגונים שמזכירים יותר [You must be registered and logged in to see this link.] מאשר חברות מסחריות בבעלות פרטית או ציבורית ([You must be registered and logged in to see this link.]). מהבחינה הזו הכלכלה הדמוקרטית מסוגלת לשלב חזון של [You must be registered and logged in to see this link.] עם [You must be registered and logged in to see this link.] (מה שמכונה לעתים "[You must be registered and logged in to see this link.]") - מחד היא מחייבת מבנה של חלוקה מחדש של ה[You must be registered and logged in to see this link.] במסגרת החברות המסחריות, ומאידך היא לא מחייבת התערבות ממשלתית בכלכלה "מלמעלה", ברמה המדינתית (כמו בסוציאל-דמוקרטיה)- אלא נסמכת בעיקר על הדינמיקה של [You must be registered and logged in to see this link.]. עם זאת, כלכלה דמוקרטית לא מחייבת שוק חופשי, ואינה פוסלת התערבות ממשלתית בכלכלה ככל שהדבר מביא ל[You must be registered and logged in to see this link.], לדוגמה התערבות במצבי [You must be registered and logged in to see this link.] שונים.
רוב התאוריות והדוגמאות המעשיות של כלכלה דמוקרטית קוראות תגר על הנטיה של יחסי [You must be registered and logged in to see this link.] וכוח קיימים לבצע [You must be registered and logged in to see this link.], לפגוע ברווחת הכלל כדי לספק רווח קצר טווח למעט אנשים ולמנוע מהרוב את היכולת לקבל החלטות של מדיניות כלכלית באופן דמוקרטי.
[/rtl][/rtl]
תוכן
[[You must be registered and logged in to see this link.]] [/rtl]- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
- [You must be registered and logged in to see this link.]
[rtl][size][rtl]
מאפייני הכלכלה הדמוקרטית
מבחינה מוסרית, גורסים תומכי הכלכלה הדמוקרטית, לדוגמה אלן אנגלר - (Allan Engler), כי לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית יתקיימו ישויות אנטי-דמוקרטיות באופיין שבהן יש מבנה קיים מבנה היררכי מבחינת הסמכות וקבלת החלטות. הדבר כולל [You must be registered and logged in to see this link.], [You must be registered and logged in to see this link.], ומפעלים המאופיינים במבנה היררכי סמכותני. אדם בוגר מבלה חלק ניכר מחייו במקום העבודה ומממש חלק ניכר מהאנרגיה שלו בתחום העבודה. ולכן לפי גישה זו, חשוב מאד שגם מקומות העבודה יוכפפו לעקרונות דמוקרטיים.אחד ההוגים המרכזיים כיום במסגרת רעיונית זו הוא המתמטיקאי האמריקאי [You must be registered and logged in to see this link.] (David Schweickart) שספרו [You must be registered and logged in to see this link.] ("After Capitalism") מציע חזון של שינוי המבנה המותר בחוק לחברות מסחריות, כך שיתפקדו כיחידות ארגוניות עצמאיות של חלוקת ה[You must be registered and logged in to see this link.]. הרעיון הוא שמבנה החברות יהיה דמוקרטי ושהעובדים יהיו שותפים (במסגרת הליכים דמוקרטיים) בתהליכי קבלת ההחלטות. למודל שלו שלושה מרכיבים מחייבים:
[/rtl][/size][/rtl][list="margin-top: 0.3em; margin-right: 3.2em; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; list-style-image: none;"]
[*]ניהול עצמי של העובדים את מקומות העבודה - כולל בחירת ההנהלה. [You must be registered and logged in to see this link.]
[*]ניהול של השקעות הון באמצעות צורה כזו או אחרת של מערכת [You must be registered and logged in to see this link.] או ציבורית.
[*]ברמה הבינלאומית: [You must be registered and logged in to see this link.] ([You must be registered and logged in to see this link.]): מדיניות של חסמים והיגבלים על מנת לאכוף את השוויון ב[You must be registered and logged in to see this link.].
[/list]
[rtl][size][rtl]
המודל של הכלכלה הדמוקרטית מתיימר לענות על מספר קשיים שהעיבו על הכלכלה הריכוזית ([You must be registered and logged in to see this link.] או [You must be registered and logged in to see this link.]):
[/rtl][/size][/rtl][list="margin-top: 0.3em; margin-right: 3.2em; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; list-style-image: none;"]
[*]ראשית מול הסירבול ו[You must be registered and logged in to see this link.] של [You must be registered and logged in to see this link.], הרי שבמודל הכלכלה הדמוקרטית העקרון של [You must be registered and logged in to see this link.] (ובפרט שיווי משקל של מחירים באמצעות פעולת השוק) נשמר בעיקרו - האלמנט "הסוציאליסטי" במודל מתבטא בעיקר במבנה החברות המסחריות ולא באמצעי שליטה ופיקוח מדינתיים, מלמעלה. זהו סוציאליזם ברמת ה"[You must be registered and logged in to see this link.]" ולא ה"[You must be registered and logged in to see this link.]".
[*]המודל נותן גם מענה לנטייה של התאגדות עובדים להוביל לחוסר יעילות - שהרי כוחם של העובדים משמעותו גם היעדר תמריצים לעבוד קשה. המענה הוא במבנה תמריצים שונה: אם העובדים שותפים ברווחים (ובהליכי קבלת ההחלטות) הרי שיש להם מחד אינטרס חומרי לקדם את החברה ורווחיה, ומאידך לסמכות הניהולית שמעליהם יש כעת יותר לגיטימציה, וכך לא סביר שתתפתח בקרבם דינמיקה של "שביתה איטלקית". (דבר זה דומה לקיים ב[You must be registered and logged in to see this link.] - שבו המפעלים והפירמות הן בבעלות העובדים).
[/list]
[rtl][size][rtl]
סוגיית היזמות
טענה קלאסית שניתן להעלות כנגד הכלכלה הדמוקרטית היא שהיא מסרסת יזמות - זאת משום שגם הפועל הפשוט וגם היזם המסכן את הונו, זמנו ומרצו, מקבלים נתח מהרווחים באופן שיוויוני (טענה דומה עולה כנגד קואופרטיבים). גם אם מייחסים ליזמים מוטיווציה כלכלית בלבד, עדיין טענה זו אינה נגזרת הכרחית של מודל הכלכלה הדמוקרטית. העקרון של חלוקת רווחי המפעל\תאגיד לעובדים אין משמעו בהכרח חלוקה שווה לחלוטין. בהינתן שהעובדים מצביעים על - וקובעים את - מבנה חלוקת הרווחים, הגיוני יותר שהם יסכימו לתגמל את היזם\ת מעל לעובד הפשוט, משום שהלה אחראי לקידומה של החברה כולה וכך תורם גם לרווחיהם ולמקום עבודתם. מאידך, סביר להניח שהם לא יאשרו תיגמול לפיו היזם גורף את מרבית הרווחים ורק חלק זעום מהם מתחלק, אם בכלל, בין העובדים. באותו אופן עשויים העובדים להסכים על תמריצי תפוקה או יעילות מסויימים על מנת לאזן בין ערך השוויון לבין הצורך בקיימות כלכלית.היבט נוסף בכלכלה הדמוקרטית הוא שהיא פגיעה פחות לניידות של ההון לעולם השני והשלישי (שם השכר נמוך), שכן בעלי החברות והמפעלים הם במידה רבה גם העובדים עצמם. זה מונע אפשרות של שחקני-על כלכליים למשוך את השקעתם מהמסגרת המדינתית באם התנאים לא יטיבו עמם, וכך נמנעות אולי בעיות הקשורות ב[You must be registered and logged in to see this link.].
דוגמאות
[You must be registered and logged in to see this link.] ערך מורחב - [You must be registered and logged in to see this link.]באירופה, ארצות הברית ובאיזורים אחרים בעולם קיימים מספר קואופרטיבים בעלי גודל משמעותי, שחלקם צמחו על רקע המשברים הכלכליים של המאה ה-19 וה-20. הקואופרטיב [You must be registered and logged in to see this link.] נוסד במילנו באיטליה בשנת 1886 ונכון לשנת 2011 הוא בבעלות של 15,000 חברי קואופרטיב והוא מעסיק מעל למליון בני אדם. [You must be registered and logged in to see this link.] שנוסד בשנת 1956 בספרד, מחזיק בנכסים בסך 33 מיליארד יורו, ומעסיק מעל 85,000 אנשים ברחבי העולם. [You must be registered and logged in to see this link.]
השפעות
קיימות מספר השלכות אפשריות למבנה של כלכלה דמוקרטית.קידום של נושאי [You must be registered and logged in to see this link.], ו[You must be registered and logged in to see this link.]. היות ועובדים רוצים להימנע מחשיפה לרעלים אפשריים הקיימים בתהליך הייצור, כדי לשמור על מקום עבודתם ולהגן עליו מפני תביעות על [You must be registered and logged in to see this link.] וכדי להגן עליו מפני דלדול [You must be registered and logged in to see this link.]. מכל הסיבות האלה, עובדים שמנהלים את העסק שלהם עשויים לנהוג בצורה מתחשבת יותר בסביבה. עם זאת, ייתכנו מצבים בהם מפעלים בבלות עובדים סובלים מכמות הון קטנה יחסית ואין להם משאבים לקניית טכנולוגיה למניעת זיהום. מצד שני, עובדי המפעל יכולים להתאמץ במיוחד כדי לסייע למטרה על ידי תרומת שעות עבודה או המצאות להגדלת הקיימות של תהליך הייצור.
הגדלת השוויון בחברה [You must be registered and logged in to see this link.]. כאשר מפעל מצליח, הרווח עובר לחברי הקואופרטיב ולכן לאנשים רבים יותר. כמו כן בכלכלה דמוקרטית עובדי המפעל ירצו אולי להתחשב יותר בצרכנים ובשכנים וימנעו מפעולות שיטילו עליהם עול כלכלי כמו [You must be registered and logged in to see this link.].
חיזוק הערכים הדמוקרטים והשתתפות דמוקרטית. עצם התרגול של דמוקרטיה בזירה הכלכלית והיומיומית מקדמת את ה[You must be registered and logged in to see this link.] ואת הערכים של דמוקרטיה וחופש המחשבה, הביזור והשוויון כערכים חברתיים. היבט נוסף הוא שמפעלים גדולים בבעלות בעלי הון מעטים עלולים לקשור קשרי [You must be registered and logged in to see this link.], לקדם [You must be registered and logged in to see this link.] ו[You must be registered and logged in to see this link.] ולהכתיב את החוקים לטובתם דבר שגם משפיע על נושאים של שוויון וסביבה.
היבטים נוספים אפשריים של כלכלה דמוקרטית היא נכונות קטנה יותר ללקיחת סיכונים (לטוב ולרע) - שכן מקובל [You must be registered and logged in to see this link.] להניח כי הנכונות לקחת סיכונים עולה עם ההכנסה. היבט אפשרי אחר הוא שהניהול שמבוצע על ידי נציגים מטעם העובדים הוא יותר אנושי ומתחשב, ופחות [You must be registered and logged in to see this link.] - שכן מחקרים מהתחום של [You must be registered and logged in to see this link.] מצביעים על דפוסי התנהגות א-חברתית (סף נמוך של בושה, מוכנות גדולה יותר לגניבה וכו') בקרב מנהלי חברות.[/rtl][/size][/rtl]