על פי תקנות המוסד לביטוח לאומי, נכות נפשית מחולקת לשני מצבים נפשיים: הפרעות פסיכוטיות והפרעות פסיכו-נוירוטיות. קבוצת ההפרעות הפסיכוטיות כוללת סכיזופרניה, תסמונות מוחיות פסיכוטיות והפרעה סכיזואפקטיבית.
קבוצת ההפרעות הפסיכו-נוירוטיות כוללת הפרעות מצבי רוח, כגון חרדה, דיכאון, הפרעה פוסט טראומתית, מאניה דיפרסיה ובעיות נפשיות נוספות שאינן מוגדרות כהפרעות פסיכוטיות. ב-2009, למשל, הוכר לראשונה חבלן משטרתי כמי שלקה בנכות נפשית, עקב חשיפה ממושכת לזירות פיגועים בטחוניים ותאונות דרכים.
תקנות הביטוח הלאומי מחמירות יותר בכל הנוגע להפרעות פסיכו-נוירוטיות, ודורשות הוכחות ברורות המעידות על קושי תפקודי, הן מבחינה חברתית והן מבחינה מקצועית או תעסוקתית.
כדי לקבל הכרה בנכות נפשית מטעם הביטוח הלאומי, יש לעבור הערכה על ידי פסיכיאטר וגם על ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי. ניתן לפנות לפסיכיאטר העוסק בתחום הערכת נכות נפשית כדי לקבל הערכה מדויקת לגבי המגבלות התפקודיות.
[rtl]לאחר הערכה על ידי פסיכיאטר, שלפיה נקבע שמדובר בנכות נפשית, ניתן למלא את טופס התביעה לקצבת נכות כללית, טופס 7801. במידה שמדובר בילד בעלנכות פסיכיאטרית, על הוריו למלא את טופס התביעה לגמלה לילד נכה, טופס 7821.[/rtl]
אנשים בעלי נכות נפשית שאינם יכולים להתפרנס זכאים ל קצבת נכות כללית אם דרגת הנכות הנפשית היא 40% ומעלה. אם דרגת הנכות היא 90% לפחות, ישנה גם אפשרות לפטור מלא מתשלום מס הכנסה.
ישנם כמה חוקים במדינת ישראל המתייחסים לזכויות נפגעי נפש, ביניהם:
- חוק יסוד כבוד האדם וחירותו - מגביל את הקריטריונים לאשפוז בכפייה.
- חוק הביטוח הלאומי - נותן קצבת נכות ושיקום מקצועי הכולל מימון לימודי מקצוע ועזרה בהשמה לעבודה, קצבת שירותים מיוחדים הכוללת עזרת מלווה, הטבות והקלות במסים, סל שיקום לחולי נפש הכולל סיוע בדיור מוגן, מימון טיפולי שיניים ומינוי אדם שיתאם את הטיפולים והשירותים הללו.
- חוק שיקום נפגעי נפש בקהילה - מעניק זכויות שיקום לנפגעי נפש.
- חוק ביטוח בריאות ממלכתי - סעיף בריאות הנפש כולל טיפול קהילתי וטיפול במהלך אשפוז.
- חוק טיפול בחולי הנפש - מבהיר מהן הזכויות של חולי נפש ובאילו מצבים יכולה המדינה להגביל את חופש בחירתם.
- פירוט על אחוזי נכות נפשית לפי המוסד לביטוח לאומי.
- קראו שאלות ותשובות בנושא נכות נפשית.
- פיצוי על נכות נפשית עקב תקיפה מינית של בנות המשפחה
- אחוזי נכות נפשית עקב לחץ בעבודה
לסיוע בנושא זכויות רפואיות או נכות נפשית התקשרו 5520* מכל טלפון
או צרו קשר דרך אתר 'זכותי'.
מילות חיפוש לעמוד זה: נכות נפשית, נכות פסיכיאטרית, קצבת נכות נפשית, אחוזי נכות נפשית, נכות נפשית ביטוח לאומי
http://www.zhuti.co.il/%D7%96%D7%9B%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%99%D7%95%D7%AA/%D7%A0%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%9C%D7%9C%D7%99%D7%AA/%D7%A0%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99%D7%AA/