חקיקה - ספר מבחנים לנכות כללית ונפגעי עבודה
[size=13]בספר המבחנים ניתן למצוא את רשימת הליקויים והמחלות, והאחוז הרפואי הנקבע עבורם על פי החוק. רשימת הליקויים מופיעה תחת סעיף "תוספת" בעמוד 19.
[/size]
הודעות לעיתונות - עידכון ורענון "ספר הליקויים" לקביעת דרגת נכות בביטוח הלאומי לקראת סיום
[size=13][size=13]עידכון ורענון "ספר הליקויים" לקביעת דרגת נכות בביטוח הלאומי לקראת סיום. לספר הוכנסו שורה של מחלות נוספות כמו פרקינסון, אלצהיימר, אין אונות, כשל חיסוני נרכש והשמנת יתר, וסעיפי הליקוי הותאמו להתקדמות הרפואה המודרנית
[/size][/size]
שר הרווחה ח"כ משה כחלון אומר: "אני מייחס חשיבות רבה לעבודה שהושקעה כדי להתאים את ספר הליקויים והנכויות של הביטוח הלאומי להתפתחות הרפואה בתחומים השונים".
מנכ"לית הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני מסרה שהמוסד הציב את שינוי ספר הליקויים ורשימת מחלות המקצוע כאחד מהפרויקטים המרכזים בעבודתו בשנים האחרונות. החשיבות של שינוי ספר הליקויים ורשימת מחלות המקצוע נבעה מהצורך להתאים אותו לעדכונים האחרונים ברפואה, ולשדרג את רמת הדיוק בכל סעיף ליקוי. לשם כך פנינו בשיתוף עם משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית לראשי האיגודים הרפואיים המקצועיים דוגמת איגוד הקרדיולוגים, מחלות ריאה, מחלות דם, אורטופדיה ועוד, בבקשה להקים וועדות מקצועיות לבחינת השינויים הנדרשים בתחומים השונים.
רקע עובדתי:
בשנתיים האחרונות נערכה עבודה מורכבת ורחבת היקף לשינוי ועדכון התקנות לקביעת דרגת הנכות בביטוח הלאומי, המכונות "ספר הליקויים". מדובר בקובץ של תקנות המפרט את אחוזי הנכות הרפואיים המוענקים למי שוועדה רפואית קבעה שיש לו נכות רפואית בשל מחלה או פגיעה. בספר מתוארים הליקויים הרפואיים ולצידם אחוזי הנכות המתאימים. העבודה הרפואית ברוב התחומים הסתיימה ועתה אנו נמצאים בשלבים שונים בתהליך האישור והפרסום של התקנות, תהליך האישור הסופי יסתיים בחודשים הקרובים.
סעיפי הליקוי הקיימים (לפני השינוי) נקבעו במסגרת תקנות הביטוח הלאומי לראשונה בשנת 1956, ומאז נעשו בו מספר שינויים בסעיפים הקיימים, לאחרונה הוכנסו בו סעיפים חדשים המתייחסים לבעיות של אין אונות, כשל חיסוני נרכש, לחץ דם נמוך, השמנת יתר ומחלות הלבלב, בקרוב מאוד יאושרו הסעיפים בתחומי העיניים, הפסיכיאטריה הפה והלסת.
העבודה בוועדות המקצועיות נעשתה תוך התבססות על המודל האמריקאי של קביעת נכות רפואית תפקודית ובהתייחסות גם לאחוזי הנכות הנהוגים במדינות שונות באירופה, ותוך שימת דגש על ההשלכות התפקודיות של הליקויים בקביעת אחוזי נכות. כמו כן ההצעות לשינוי גובשו לאחר התייעצות עם רופאים מומחים שעורכים וועדות רפואיות בתחומי התמחותם. לאחר סיום העבודה הרפואית מועברים הסעיפים המתוקנים והמנוסחים משפטית לאישור מינהלת ומועצת הביטוח הלאומי, לחתימת שר הרווחה והשירותים החברתיים ולפרסום ברשומות.
דוגמאות לשינויים העיקריים במספר תחומים רפואיים:
אורטופדיה- נוספו סעיפים חדשים המתייחסים לשברים בעצמות כף היד, לשינויים שחיקתיים בפרקים בגף עליון וגף תחתון, החלפת מפרקים, התייחסות חדשה לפגיעה בשרירים לפי תפקוד המפרק ולא השריר הבודד, הרחבה לפגיעות אגן והוספו מדרגות במספר סעיפים.
כירורגית כלי דם- התחום הוא תחום חדש, עצם ההתייחסות לתחום זה כפרק מהווה שינוי מהותי. השינויים הבולטים שהתקבלו הם בהתייחסות למפרצת, והתייחסות חדשה לחסימות בכלי דם על רקע מחלות ניווניות .
נוירולוגיה- בספר הישן אין התייחסות למחלת פרקינסון ודומיה בהיבטים התפקודיים. בדרגות החומרה הגבוהות של המחלה הועלו אחוזי הנכות לעומת הספר הישן. הוכנס סעיף חדש שמתאר הפרעות קוגניטיביות כמו מחלת אלצהיימר שלא היו קיימים בספר הישן, וניתנו אחוזים מותאמים למחלות אלה.
קרדיולוגיה- בסעיפים החדשים, האיגוד הקרדיולוגי יצר טבלאות מפורטות המבוססות על בדיקות אובייקטיביות (דוגמא: אקו לב ובדיקת מאמץ) לצורך קביעת אחוזי נכות. השינוי יגרום לאחידות בקביעת האחוזים.
סעיפי פה ולסת- עודכנו והותאמו לעולם הרפואה העכשווי. נוספה התייחסות לנושאים שלא היו קיימים בסעיפים הישנים. כמו אובדן לסת תחתונה, חלל הפה, תת פעילות בלוטות רוק.
אנדוקרינולוגיה- כל הפרק האנדוקרינולוגי למעט סוכרת מתייחס לליקויים שלא טופלו בספר הישן, כך נוספו סעיפים של יותרת הכליה, בלוטות פארא-טירואדיות וכדומה, כמו כן המחלות האנדוקרינולוגיות בספר הישן הותאמו לסעיפים המחודשים.
המטולוגיה- בספר החדש יש התייחסות להיבט התפקודי של המחלות והטיפולים הנדרשים. נוספו סעיפים חדשים כמו מיאלומה נפוצה, השתלות תאי אב עצמיים ומתורם, מחלות גושה ולוקמיה .
מחלות א.א.ג.- הסעיפים החדשים נותנים מענה ופיצוי לסובלים מליקוי שמיעה שלא זכו לפיצוי ההולם את מצבם השמיעתי. (בתובעים אשר סובלים מליקוי שמיעה בטונים החל מ- 3000 הרץ ובסובלים מליקוי משמעותי בתדירויות הגבוהות , כאשר השמיעה בתדירויות הנמוכות תקינה או עם ליקוי קל).
ריאות- בסעיפים החדשים יש התייחסות למחלות כגון COPD מחלות רסטרקטיביות שלא מופיעות בספר הישן. דרגות הנכות השונות הוגדרו ע"י מדדים אובייקטיבים ומקובלים כיום.
נפרולוגיה- בסעיפים החדשים הוספנו את השתלת כליה כסעיף נפרד והתייחסנו לפגיעה הכלייתית בהתאם לדרגת החומרה על פי מדדים אובייקטיבים הקיימים כיום.[/size][/size][/size]