הבשורה (הרעה) הבאה לאלפי נכים- שינויים נוספים ב"ספר הליקויים"
בקרוב ייכנס לתוקף עדכון נוסף ב"ספר הליקויים" של הביטוח הלאומי. חולים שלא ימהרו לממש את זכויותיהם לפני כניסת התקנות החדשות לתוקף, עלולים למצוא עצמם מחוץ למעגל הזכאים. מזה מספר שנים שהביטוח הלאומי מקדם יוזמה לעדכון ספר הליקויים אשר מבוצעת בחוסר שקיפות ומבלי לבחון את ההשלכות האמיתיות על החולים ועל זכויותיהם.
בדצמבר 2014 היו אלה חולי הסכרת שנפגעו כאשר השינוי בעניינם נכנס לתוקף , וכעת מדובר בהחמרה בתקנות הנוגעת למגוון רחב של מחלות. התקנות ישפיעו בין היתר על החולים במחלות נוירולוגיות (לדוגמא - אנשים שעברו אירועים מוחיים, חולי פרקינסון, אפילפסיה, טרשת, שיתוק גפיים ועוד), מחלות המטולוגיות (חולי סרטן ומחלות דם), בעיות פה ולסת, ועוד.
העדכון, שצפוי להיכנס לתוקף בסוף חודש יוני 2016 , עשוי למנוע מלא מעט חולים לקבל את קצבת הנכות שחולים אחרים במצבם היו מקבלים בעבר. כלומר ,חולים שיפנו לקבל קצבת נכות עלולים למצוא עצמם מול תשובה שלילית מהוועדה הרפואית וללא פתרון כלכלי למצבם. אם אתם או בני משפחתכם חולים באחת מהמחלות אלו עליכם להיות מודאגים – ובצדק!
מהם השינויים שהוכנסו בספר הליקויים ? מה ההשלכות על החולים ואיך ניתן בכל זאת לממש את הזכויות על הצד הטוב ביותר? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם
עיקרי השינוי
כאמור, השינויים בספר הליקויים מתייחסים למגוון רחב של מחלות, בהן פגיעות בתחום הנוירולוגיה, המטולוגיה ופה ולסת. מספר דוגמאות לשינויים שיחולו:
אירוע מוחי – לדוגמא מצב בו עד כה הוכרו כ-60% נכות רפואית לפי השינוי, ירד ל-30% נכות רפואית בלבד!
אירוע מוחי מתרחש כאשר אספקת הדם למח נפגעת, ומתבטא בדרכים שונות כגון : שיתוק בגפיים ובפנים, קשיי הליכה, קושי בדיבור והפרעות בראייה. כך לדוגמא, אריה (שם בדוי) עבר לפני 3 שנים אירוע מוחי. לאחר שעבר שיקום ארוך במשך מספר חודשים, הוא נותר עם חולשה משמעותית בידיים וברגליים, התקשה לעמוד בכוחות עצמו או לאחוז חפצים ולא היה מסוגל לחזור לעבודתו בתור קצב. כשאריה פנה למוסד לביטוח לאומי הוועדה הרפואית קבעה לו 60% נכות בגין מצבו הרפואי ומאז הוא מקבל קצבת נכות כללית.
לאחר שהעדכון החדש ייכנס לתוקף, חולה במצבו של אריה עשוי להיות זכאי רק ל-30%(!) נכות, מה שעלול לשלול לחלוטין את זכאותו לקצבת נכות כללית , וזאת מכיוון שלא יעמוד בסף הרפואי המזכה לקבלת הקצבה.
מחלת פרקינסון– לדוגמא הכרה ב-50% נכות רפואית יורדת ל-20% נכות בלבד!
פרקינסון היא מחלה של המערכת העצבית במוח, אשר באה לידי ביטוי בניוון שרירים באיברי הגוף השונים. האיברים המושפעים ביותר הם בדרך כלל כפות הידיים, הזרועות והרגליים. גם הלסתות, הלשון, המצח והעפעפיים עשויים להיות מושפעים.
חולי הפרקינסון בישראל זכאים לזכויות רפואיות שונות מהמדינה, בגין מחלתם, כגון נכות כללית, הכרה כפגיעה בעבודה, פטור ממס הכנסה ועוד. וכל זאת בכדי להקל על חייהם עד כמה שניתן. לפני השינוי , על פי ספר התקנות הערכת הנכות התבצעה בחלוקה לצידי גוף ו/או פלג גוף עליון תחתון בהתאם לחומרה. כלומר, עבור כל פלג גוף (בנפרד) הוערכה נכות רפואית – קלה, בינונית וקשה.
לאחר שהשינוי ייכנס לתוקף, הערכת הנכות תהיה בהתאם למצבו הכללי של החולה. בני (שם בדוי) עבד במשך שנים כמהנדס בניין. הוא חלה במחלת הפרקינסון וסבל מרעד בידיים וברגליים, בנוסף גם חלה ירידה בזיכרון לטווח קצר. עקב מצבו הרפואי של בני רופא תעסוקתי קבע שהוא יכול לעבוד רק במשרה חלקית וכתוצאה מכך נפגע כושר השתכרותו. הוא פנה לביטוח לאומי במטרה לקבל קצבת נכות כללית ולאחר שנבדק בוועדה רפואית נקבעו לו 50% נכות והוא החל לקבל קצבה.
החל מיולי 2016 חולה במצב דומה למצבו של בני עשוי להיות זכאי רק ל-20%(!!!) נכות. הוא לא יעבור את הסף הרפואי המזכה לקבלת קצבה וכתוצאה מכך עשויות להישלל לחלוטין כל זכויותיו הרפואיות.
מחלת אפילפסיה – הכרח בתיעוד רפואי וקבלת טיפול להוכחת תדירות התקפים
אפילפסיה הינה הפרעה נוירולוגית שכיחה הנגרמת כתוצאה ממגוון סיבות, ומתבטאת בהתקפים חוזרים ונישנים.הכרח בתיעוד רפואי וקבלת טיפול להוכחת תדירות התקפים
נכון להיום, אחוזי הנכות הוערכו ע"פ תדירות ההתקפים בלבד.
כלומר אחוזי הנכות נקבעו ע"פ מחזור ההתקפים – כל כמה זמן מופיע התקף.
החל מיולי 2016, אחוזי הנכות יוערכו עדיין ע"פ תדירות התקפים . יחד עם זאת היא חייבת להיות מתועדת במסמך רפואי ובקבלת טיפול. אולם, חולי אפילפסיה רבים הסובלים מהתקפים חוזרים ונישנים אינם ניגשים לקבלת טיפול רפואי אחר כל התקף וכתוצאה מכך אין להם את התיעוד הרפואי הנחוץ.
עדכון זה בספר התקנות הדורש תיעוד רפואי אחר כל התקף, ישלול מחולי האפילפסיה את קבלת אחוזי הנכות הרפואית הממחיש את מצבם האמיתי.
לסיכום, תהליך העדכון של ספר הליקויים נעשה בפועל על ידי המוסד לביטוח לאומי. למרבה הצער כל התהליך מתבצע ללא שקיפות ושיתוף הציבור וללא התערבות של גורם מפקח.
כפי שראינו, השינויים מחמירים מאוד עם החולים. הם מכילים עולם מלא של דקויות ואבחנות תוך התעלמות ממצבם האמיתי של החולים.
בפועל, תהליך שהיה אמור לדאוג לאוכלוסיית הנכים מוביל לכך שהביטוח הלאומי ישלם פחות כסף לאנשים ואף אחד כלל לא טרח לבדוק מה מחיר השינוי והאם החולים יוכלו לעמוד בו.
התקנות החדשות נוגעות למגוון רחב של מחלות וליקויים ויחולו על כל תביעה לקצבה שתוגש אחרי סוף יוני 2016.
חולים שלא יקדימו להגיש בקשה עלולים להפסיד את הכסף המגיע להם.