אבץ נמצא במזונות צמחיים רבים, ובעיקר בזרעים, באגוזים, בקטניות ובדגנים. לא קיים מזון פלא (גם לא מהחי) שיכול לספק לבדו את כלל התצרוכת הדרושה. לכן חשוב להקפיד על גיוון של מזונות בתפריט, שצירופם יספק את כמות האבץ הדרושה, בצירוף רכיבים נחוצים אחרים. פרט למזונות העשירים באבץ, ישנם מוצרים המועשרים באבץ – בדקו בתווית המוצר. במקרה של מחסור, ניתן להיעזר גם בתוספי מזון, אולם חשוב לצרוך רק את הכמות המומלצת, או על-פי הוראות הרופא, מכיוון שכמות עודפת (מעל 2 גרם) היא רעילה. עודף אבץ גם פוגע בספיגה של מינרלים חיוניים אחרים.
מזונות עשירים באבץ
טחינה – 3.5-1.5 מ"ג לכף טחינה גולמית
גרעיני דלעת (גרעינים לבנים) – 7.6 מ"ג למאה גרם
גרעיני חמניה (שחורים) – 5 מ"ג למאה גרם
צנוברים – 4.1 מ"ג למאה גרם
פיסטוקים – 2.2 מ"ג למאה גרם
אגוזי קשיו – 5.4 מ"ג למאה גרם
שקדים – 3.4 מ"ג למאה גרם
חומוס מבושל – 2.5 מ"ג לכוס
עדשים מבושלים – 2.5 מ"ג לכוס
שעועית אזוקי מבושלת – 4.1 מ"ג לכוס
טופו – 4-1.6 מ"ג לכוס
קמח שיפון כהה – 6.4 מ"ג לכוס
קמח חיטה מלא – 3.6 מ"ג לכוס
דוחן מבושל – 2.2 מ"ג לכוס
קינואה מבושלת – 1.6 מ"ג לכוס
פתיתי שיבולת שועל (קוואקר) מבושלים – 1.2 מ"ג לכוס
אורז מבושל 1.2-0.8 – מ"ג לכוס
נבט חיטה – 0.9 מ"ג לכף
אבץ הוא מרכיב חיוני בבני-אדם, הכרחי לקיום החיים. מחסור באבץ מוביל לתוצאות ניכרות של עליה במשקל אצל בעלי-חיים. אבץ מצוי באינסולין, בחלבונים מסוימים, ובאנזימים שונים.
יש הטוענים כי נטילת טבליות אבץ יכולה לחסן כנגד הצטננות ושפעת, אולם מחקרים מראים כי הדבר אינו נכון.
מקורות מזון טבעיים לאבץ כוללים בשר אדום, בשר עוף, שעועית, אגוזים, דגנים מלאים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניה וצדפות. חלקי השוק והצוואר בבשר בקר עשירים במיוחד באבץ.
אצל גברים, אבץ הוא מרכיב חשוב בייצור נוזל הזרע. עד 5 מ"ג אבץ אובדים בעת פליטה. מחסור באבץ אצל גברים מוביל לספירת זרע נמוכה ומרץ מיני מופחת. שפיכה בתדירות גבוהה עלולה להוביל למחסור באבץ.
קרדיט לוויקיפדיה
מקווה שעזרתי
אבץ משפר את מערכת החיסון, דרוש לריפוי פצעים, מסייע לשמור על חוש הטעם וחוש הריח ונדרש לייצור החומר התורשתי שלנו. בנוסף, הוא חשוב ביותר לצמיחה תקינה ולהתפתחות, במהלך ההריון, הילדות וההתבגרות.
אילו מזונות מספקים אבץ:
אבץ נמצא . בשר בקר הוא מקור עשיר ביותר לאבץ, ומקורות מזון נוספים הם: דגני בוקר מועשרים, עוף, קטניות, אגוזים ודגנים מלאים. ספיגת האבץ ממזונות מן החי גבוהה מספיגתו ממזונות צמחיים. חומרים הנקראים פיטאטים ונמצאים בדגנים, בקטניות ובמזונות נוספים מפחיתים את ספיגת האבץ.
מהי ההמלצה היומית לצריכת אבץ:
בגילאי 7 חודשים עד 3 שנים: 3 מיליגרם, בגילאי 8-4 שנים: 5 מיליגרם, בגילאי 13-9 שנים: 8 מיליגרם, לגברים מגיל 14 שנים ומעלה: 11מיליגרם, לנשים בגילאי 18-14 שנים: 9 מיליגרם, לנשים בגילאי 19 שנים ומעלה: 8 מיליגרם
מתי עלול להופיע מחסור באבץ:
מחסור באבץ מופיע כאשר הצריכה בלתי מספקת או שהאבץ אינו נספג היטב מהמזון, במקרים בהם יש איבוד של אבץ או בתקופות בהן קיים צורך מוגבר של הגוף באבץ.
מהם סימני המחסור באבץ:
עיכוב בגדילה, נשירת שיער, שלשול, עיכוב בהתבגרות המינית ופגיעה בתפקוד המיני, פצעים בעור ובעיניים ואיבוד תיאבון. עלולים להופיע גם ירידה לא רצויה במשקל, עיכוב בריפוי פצעים, פגיעה בחוש הטעם ותשישות שכלית. (סימנים אלה עלולים להופיע גם במצבי מחלה אחרים ולכן, בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ברופא לצורך קבלת הטיפול המתאים ביותר).
מי זקוק לתוספת של אבץ:
כאשר מתעורר חשד של הרופא המטפל בקיומו של מחסור באבץ, יש לבדוק אם צריכת הקלוריות הכוללת היא מעטה מידי (ולכן לא מספקת את דרישות האבץ), אם צריכת האלכוהול מוגזמת, אם קיימות מחלות במערכת העיכול והאם קיימים סימנים של עיכוב בגדילה בתינוקות או בילדים. צמחונים עלולים להזדקק לתוספת של אבץ מאחר ואבץ ממקורות צמחיים אינו נספג היטב. מחסור באבץ באישה הרה עלול לפגוע בהתפתחות העובר. בנוסף לכך, חשוב לדעת שחלב אם אינו מספק את כמות האבץ הנחוצה לתינוק החל מגיל 7 חודשים ולכן תינוקות יונקים זקוקים למזונות עשירים באבץ המתאימים לגילם. הנקה עלולה אף להפחית את מאגרי האבץ של האם, עקב הצורך המוגבר יותר באבץ, בתקופת ההנקה. חשוב לנשים הרות ואמהות מיניקות לכלול מזונות עשירים באבץ בתזונה היומית שלהם.
האם מסוכן לצרוך יותר מידי אבץ:
צריכה גבוהה מידי של אבץ נובעת בדרך כלל מנטילה של תוספי אבץ. צריכה של אבץ בכמויות של 150-450 מיליגרם ליום, עלולה לגרום לירידה במאגרי הנחושת בגוף, פגיעה בתפקוד הברזל, פגיעה בתפקוד מערכת החיסון והפחתה ברמת הכולסטרול הטוב.