תיעוד של חודש אחד במטה המאבק נגד הונאת איקיוטק.
הסיפור של IQTECH ובן אופק דומים
ITECH טוען שחייבים לשלם לו כסף על שירות שהוא כאילו נתן בזמן שלא נתן כלום ואין לו כלום
צרלטון טוענת שיש לה זכויות יוצרים בזמן שאין לה כלום ותובעת על דברים שאין לה
העורכי דין מפחידים את האנשים ואלה שנכנעים לפחד לאיומים ולמכתבי הדרישות של העורכי דין נאלצים לשלם בן אלפי למאות אלפי ש"ח
ואלה שלא רוצים לשלםפ מגיעים לבתי משפט וזוכים בתבעיות נגד צרלטון
כי השופטים מאמינים לנתבעים התמימים שרובם קשישים.
פרשת איקיוטק היא פרשייה שהתפרסמה לראשונה בשנת 2013, בה חברת "איקיוטק" וחברות נוספות שקשורות אליה דרשו תשלום מאלפי אזרחים על שירותי תוכן משנים קודמות. לפרשה היבטים תקשורתיים, משפטיים, פליליים ופוליטיים, והיא נדונה גם בכנסת ובמשרד התקשורת.
אקיוטק היא חברה בבעלות איש העסקים בן אופק. אופק, שנקרא בעבר יניב בן שושן, נעצר בסוף שנת 2000 בחשד שהטמין מטען דמה בסניף בנק לאחר שחשבונו שם הוגבל[1]. בבעלותו גם חברות נוספות. חברת במרום הפקות 2004 היא חברה שנוסדה בשנת 2004 ומציגה את עצמה באתר החברה כמספקת שירותי מבחן בד (אודישן)[2]. החברה התחייבה לספק שירות של הזמנות למבחני בד במסרונים וכן שירותים שונים להכנה ולהצגה, כגון צילומי תמונות וקורס איפור[3].
בשנת 2007, בעקבות דיווחים של אזרחים על חיוב קטינים בגין שירותי תוכן סלולריים, חיוב על שירות בתשלום שלא בידיעתם וללא תעריפים ברורים, פרסם משרד התקשורת הנחיות[4] כך שכל הרשמה לשירות תוכן תהיה ברורה, לרבות הצגת המחיר, וכן אישר הרשמת קטינים בתנאי שהמחיר יוצג באופן ברור וההרשמה תאומת על ידי קוד. עד שנת 2011 חברות תוכן דיגיטלי יכלו לצרף לקוחות לתוכניותיהן על סמך אישור התקנון בדף הפרסום שכלל את מחיר השירות, אימות הטלפון באמצעות קוד, וכך לגבות כספים ישירות מחשבון הסלולר.
בספטמבר 2011 פרסם משרד התקשורת תקנות לפיהן חויבו חברות הסלולר לשלוח לכל לקוחותיהם טופס שבו יכול הלקוח לבחור אילו שירותים סלולריים לחסום ואילו שירותים להשאיר פתוחים. מספריהם של לקוחות נחסמו לקבלת שירותי תוכן בתשלום, אלא אם חתמו על הטופס.[5] האפשרות של לקוח לחסום עצמו הייתה קיימת תמיד, אלא שעתה, ברירת המחדל הייתה שהלקוח חסום לשירות, ונדרשה חתימה אקטיבית כדי לפתוח את השירות. יתר הנחיות הרישום נותרו כפי שהיו בעבר.
פתיחת הליכי הגבייה נגד חייבי איקיוטק[עריכת קוד מקור | עריכה]
במאי 2013, לאחר ארבע שנים שבהן התנהלה תובענה ייצוגית, קיבלה חברת איקיוטק פסק דין לטובתה, אשר קבע כי הלקוחות שנרשמו לשירותיה, לרבות קטינים, נרשמו באופן תקין וחוקי, בהתאם להנחיות משרד התקשורת באותה עת. בית המשפט איפשר לאיקיוטק להגיש תביעות חוב כנגד מי שלא שילמו בעבור שירותי התוכן של החברה. מסע הגבייה גרר מחאה אלימה במסגרתה הוצאו צווי הרחקה לראשי קבוצת המאבק, וכן גרר דיון ציבורי נרחב בו הדעות נחלקו בין המצדדים בזכותה של החברה לגבות חובות המגיעים לה ע"פ דין, לבין המצדדים בחייבים שהופתעו לגלות על החוב שתפח עם השנים בשל הדיון במסגרת התביעה הייצוגית שבה זכתה איקיוטק. החברה פתחה בהליכי גביה רבים (בעזרתם של עורכי דין) נגד אנשים שונים עבור אי תשלום על שירותים. במקרים רבים האנשים שילמו. אולם במקרים רבים אחרים אנשים התלוננו על כך שהתשלומים שנגבו מהם היו מוגזמים או אף שגויים[6].
פרסום בתקשורת ודיונים בממשלה ובכנסת[עריכת קוד מקור | עריכה]
הפרשה פורסמה לראשונה בתחקיר של גלי צה"ל באוגוסט 2013. פרסום הפרשה גרם למשרדי עורכי דין נוספים להצטרף למסע הגבייה שהניב לפי ההערכות מיליוני שקלים. הפרשה זכתה להתייחסות ציבורית של חבר הכנסת מטעם מפלגת יש עתיד, בועז טופורובסקי, לראשונה בנובמבר 2013, כאשר הוא פנה לשרת המשפטים ציפי לבני ודרש "להקפיא את הליכי ההוצאה לפועל של איקיוטק". בתגובה לכך טענה חברת "איקיוטק" כי מעורבותו בפרשה נגועה בניגוד עניינים מכיוון שלאשתו, שלי הרמן, יש חוב של עשרות אלפי שקלים לחברה[7].
משרד התקשורת מסר שאין בסמכותו לטפל בתלונות הצרכנים על איקיוטק, היות שאיקיוטק גובה חובות בגין שירותי תוכן אינטרנטיים, אך שר התקשורת גלעד ארדן יצא ידי חובה ופנה למפכ"ל המשטרה בבקשה לחקור את הפרשה. משרד התקשורת פרסם נייר עמדה לציבור שבו נאמר כי רק חברת הסלולר רשאית לגבות תשלום על שירותי תוכן שסופקו באמצעות מכשירי הסלולר.[8] אך כאמור ממילא איקיוטק גבתה כספים בעבור שירותי תוכן אינטרנטיים והנחיית משרד התקשורת התבררה כהודעה שאין בה דבר.
הפרשה נדונה בוועדת הכלכלה של הכנסת בימים האחרונים של 2013. נציגי איקיוטק טענו כי החברה פועלת על פי חוק, בהתאם להנחיות הרגולטור ובהתאם לפסק דין במסגרתו נקבע כי הרשמות החייבים לשירותי התוכן הן הרשמות תקינות, בהן המחיר הוצג באופן ברור, ועל כן על החייבים לשלם את חובם. בסיום הדיון סוכם כי "משרדי הממשלה הנוגעים בדבר יקיימו דיון משותף ויפרסמו הנחיות לציבור כיצד לנהוג".[9]. בסופו של דבר הציבור הונחה לבדוק את מכתבי הדרישה באופן יסודי ואם ישנו חוב - לשלמו.
סבב שני של מכתבי חוב והתגובה הציבורית[עריכת קוד מקור | עריכה]
סבב נוסף של מכתבי חוב שוגר בפברואר 2014. בעקבות זאת המועצה הישראלית לצרכנות פרסמה הודעות לציבור בנושא, שבה היא ממליצה לא לשלם את החוב הנדרש (אך כן להשיב למכתבים), לדרוש מהפונים מסמכים המוכיחים התקשרות עם החברה בעבר, וחולקת על אמינות הוכחות ההתקשרות שהחברה הציגה[10]. בספטמבר 2014 שודרה סדרת כתבות בתוכנית צינור לילה בערוץ 10. בעקבות שידור הסדרה הגיש מנכ"ל איקיוטק תביעה נגד ערוץ 10 וכן נגד מנחה התוכנית גיא לרר באופן אישי בסכום של שלושה מיליון שקלים בגין הוצאת לשון הרע[11]. בית המשפט דחה את התביעה באוקטובר 2015 לאחר שלא הופקדו ערבויות עבורה.
הטיפול הממסדי[עריכת קוד מקור | עריכה]
בפברואר 2014, בעקבות תלונות צרכנים, נחקר במשטרה מנכ"ל איקיוטק בן אופק (נקרא במקור יניב בן שושן[1]). בתום חודשי חקירה ארוכים המשטרה סגרה את התיק בחוסר אשמה.
באפריל 2014 החלה ועדת האתיקה הארצית של לשכת עורכי הדין בישראל לחקור גם היא את הפרשה.[12]. בגיליון ינואר 2016 של ועדת האתיקה פרסמה לשכת עורכי הדין את מסקנתה. היא לא התייחסה לפעולות של חברת איקיוטק בגיוס הלקוחות אלא רק לגביית הכספים על ידי עורכי הדין. הלשכה הגיעה למסקנה שגביית החובות הייתה לגיטימית וחוקית. במסגרת הדיונים הוועדה אף החליטה לסגור את כל התלונות שהוגשו נגד עורכי דין במסגרת הפרשה.[13]
במאי 2014 נערך דיון בכנסת בוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות חבר הכנסת אמנון כהן בנושא, וסוכם בסוף הדיון כי "יש לרכז את ראשי כל הגורמים הרשמיים הרלוונטיים כדי לנסות ולפתור את הבעיה בפועל".[14]. לאחר דיונים רבים, הוחלט כי החברה פעלה כחוק, אך הומלץ לשנות את החוק כך שהליכי גבייה כנגד חייבים יעשו קודם באמצעות מכתב התראה מטעם החברה ללא חיוב בשכ"ט עו"ד. המלצה זו התגבשה לימים במה שכונה "חוק איקיוטק", אשר אושר ביוני 2016 על ידי הכנסת ה-20[15] וקבע קנס של עד 22,000 ₪ לחברה שלא תשלח הודעת חוב תוך 4 חודשים ממועד היווצרות החוב.
בבית המשפט[עריכת קוד מקור | עריכה]
תובענה ייצוגית נגד חברות התקשורת פרטנר, סלקום, פלאפון והוט מובייל וכן חברת איקיוטק בבית המשפט המחוזי בתל אביב בסך 300 מיליון שקלים, הוגשה בידי המועצה הישראלית לצרכנות ביולי 2014. בכתב התביעה נטען שחברת "איקיוטק" דורשת כספים שלא בצדק ועליה לפצות חייבים על ניסיונות הגבייה.[16]. בינואר 2017, לאחר דיונים רבים, המליץ בית המשפט המחוזי למועצה לצרכנות לשקול את מחיקת התביעה. במסגרת הדיון התברר כי בכירים במועצה לצרכנות הגישו את התביעה משיקולים זרים, בין היתר בשל היותם חייבים כספים לחברה.
ב-2016 הורשע בן אופק בגין אי-הגשת דו"חות מס הכנסה עבור 8 חברות שניהל וכן אי-הגשת דו"חות אישיים, ונגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות וקנס.[17] באוגוסט 2017 הודיעה פרקליטות מחוז ת"א כי היא ממליצה על הגשת כתבי אישום כנגד ראשי חברת איקיוטק ובהם אופק, בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע, בכפוף לשימוע.[18]
בעקבות הפרשה
חבר הכנסת בועז טופורובסקי (יש עתיד) הציע הצעת חוק בשיתוף עם המועצה הישראלית לצרכנות במרץ 2014, שנועדה להגביל את הגבייה המסיבית של חובות מצרכנים על ידי גופים שונים, וקביעת כללים לגביית החובות ומתן המידע לצרכן בעת בקשת תשלום החוב[19].
משרד התקשורת קנס את חברות הסלולר פלאפון, סלקום, פרטנר והוט מובייל במאי 2014 בקנסות מצטברים של כ-2.2 מיליון ש"ח, משום שלא הודיעו למנויים באמצעות מסרונים, בזמן הרישום לשירותי תוכן, אודות פרטי השירות.[20], בד בבד עלו טענות כי משרד התקשורת למעשה לא חושף את מלוא הנתונים[21]
אושר סופית בכנסת חוק איקיוטק של חבר הכנסת יואל חסון (המחנה הציוני) - הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 46). על פי התיקון, עוסק הטוען כי לצרכן יש חוב כלפיו, חייב לשלוח אליו הודעת חוב בתוך ארבעה חודשים מהמועד בו היה אמור לשלם את החוב. הודעת החוב תכלול את הפרטים המהותיים הנוגעים לחוב, והעוסק ישלח אותה לצרכן בעצמו, ולא על ידי אחר, במסמך נפרד. בנוסף, אם ביקש זאת הצרכן, עוסק מחויב לשלוח תיעוד המאשר את קיומה של העסקה שלגביה נשלחה אליו הודעת החוב, בתוך 14 ימים מיום הבקשה. העוסק לא יוכל לנקוט הליכי גבייה כלפי הצרכן או לחייב אותו בהוצאות גביית החוב כל עוד לא עברו 14 ימים מיום ששלח לצרכן את ההודעה על קיום החוב. אם העוסק פנה להליך משפטי או להוצאה לפועל מבלי שניתנה לצרכן התראה מראש – העוסק יישא בכל הוצאות ההליך, כולל הוצאות המשפט, גם אם החוב היה מוצדק.
https://www.facebook.com/iQtech.digital.vision
http://www.moc.gov.il/sip_storage/FILES/1/3461.pdf
http://www.consumers.org.il/category/iqtech
פרשת איקיוטק: בן אופק ונועם קוריס קיבלו מכתבי הזמנה לשימוע; נשקלת העמדתם לדין
הפרקליטות הודיעה לבאי כוחם כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בין היתר בשל קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע. השניים חשודים בביצוע עבירות במיליוני שקלים כלפי עשרות אלפי מתלוננים במסגרת פרשת איקיוטק
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4999264,00.html
נפגעי איקיוטק
אם גם אתם קיבלתם מכתב דרישה לתשלום מחברת איקיוטק או במרום הפקות או כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ עבור שירותי תוכן סלולרי מלפני מספר שנים, שאין לכם מושג מתי נרשמתם ומה צרכתם - אתם לא לבד. אלפי תלונות הגיעו לידי המועצה לצרכנות בסוגיה זו. בעמוד זה ריכזנו עבורכם את כל המידע הנחוץ שעשוי לסייע לכם להחליט בדבר אופן פעולתכם.
http://www.consumers.org.il/category/iqtech
http://www.consumers.org.il/item/iqtech_emda
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4445241,00.html
חוק איקיוטק אושר סופית בכנסת: קנס של עד 22,000 ₪ לחברה שלא תשלח הודעת חוב תוך 4 חודשים
http://m.knesset.gov.il/News/PressReleases/pages/press13616e.aspx
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4445241,00.html
רשויות המדינה מנסות לפעול נגד איקיוטק
משרדי ממשלה והמשטרה בודקים כבר חודשים מה אפשר לעשות נגד חברת שירותי התוכן, שהבעלים שלה הבטיח שישלח מכתבי גבייה ל-100 אלף ישראלים. פגישה משותפת של הגופים תיערך בקרוב. למה זה לוקח כל כך הרבה זמן? לחברה, שפועלת באמצעות כ-20 משרדי עו"ד, יש גיבוי חוקי ומשפטי. בינתיים גם המועצה לשלום הילד יוצאת נגד המבצע: "המדינה צריכה להתערב, כי יש פה תופעה ענקית ומבהילה"
פרשת איקיוטק: בן אופק ונועם קוריס קיבלו מכתבי הזמנה לשימוע; נשקלת העמדתם לדין
הפרקליטות הודיעה לבאי כוחם כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בין היתר בשל קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע. השניים חשודים בביצוע עבירות במיליוני שקלים כלפי עשרות אלפי מתלוננים במסגרת פרשת איקיוטק
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4999264,00.html
בעלי איקיוטק בן אופק הורשע בעבירות מס
אופק וחברות בבעלותו, בהן במרום הפקות ואיקיוטק, הורשעו באי הגשת דוחות לרשויות המס בין השנים 2012-2011. התביעה דורשת מאסר בפועל
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4757151,00.html
לפי כתב האישום שהוגש לבית משפט השלום בתל אביב באוקטובר 2013, טוענים ברשות המסים כי אופק לא הגיש דו"חות במועד על פי החוק בין השנים 2012-2011. לכתב האישום צורפו 8 חברות שבבעלותו של אופק: או אם סי ניהול ואחזקות, אקסטרז, במרום הפקות, שדות פורחים שיווק והפצה, אוריון גרופ, איקיוטק דיגיטל וויז'ן, גרין דיזיין מארקט והתיאטרון הרפרטוארי תל אביב.
ערוץ 10 | צינור לילה | איקיוטק בן אופק במעצר
קשירת קשר לביצוע פשע
קבלת דבר במרמה
קבלה בנסיבות מחמירות
גנבה של מיליוני ש"ח מאזרחים תמימים
הוא גם קיבל עיכוב יציאה מהארץ
הכנסות של 200 מיליון ש"ח בשנה על פי ההערכות של הרשות להגנת הצרכן .
100000 חייבים עדין חייבים לשלם כספים לחברת IQTEC
בו אופק לא ישלם את הערבות של 150000 ש"ח דמי ערבות וכל פעם הוא מגיע להארכת מאסר עם המשטרה שדורשת ערובת
הוא טוען שאין לו יכולת לשלם
ולכן הוא לא מבזה את בית המשפט
אדם שלא יכול לשלם חוב לא יכול לשבת בכלא כל עוד הוא מסכים לשלם מה שהוא יכול
וגם מגיע לבית משפט ועפול כחוק
וזה מה שב מגיע הוא משחק אותה ראש קטן ואומר אין לי יכולת
במשטרה טוענים שלבן אופק יש מספ חברות וחשובנות בנק עם כסף
אם זה ככה אז למה הלא עקלו את כל הכספים הרי יש לו גם חובות
היו מכריזי עליו פשוט רגל או מוגבל באמצעים אבל לא עשו זאת
מצד שני המשטרה וגם הרשות הלגנת הצרכןן טוענת שבן אופק עשה 200 מיליון ש"ח בשנה מהעסקים האלה
מעל 150000 אנשים עדין מחויבים לשלם לו כסף והם בהוצאה לפועל
השאלה אך הגיעו למספרים האלה
ובכן הרשות להגנת הצרכן הגיעה למפרים מתוך דוחות החברה ועל פי הדיוחים של הרואה חשבון
השאלה אם זה היה נכון או לא
המשטרה לא יכולה לעושת דבר מעתה זה רק הפרקליטות ובית המפשט
וכנראה שזה יהיה כל תיק לגופו של עניין
כלומר ידונו כל תיק בנפרד
זה תסבוכת גדולה למשרד המשפטים כנראה שבן אופק הצליח למצוא פרצה בחוק המאפשרת לו גלבות את הכספים ולתבוע כאוות נפשו
זה כמו שקורה עם חברת צרלטון לכאורה
אותו סיפור בדיוק למרות שאין להם זוכיות יוצרים הם תובעים מפחידים אנשים ואלה משלמים מתוך פחד
גם כאן זה אותו דבר בדיוק
הסיפור של צרלטון כבר נמצא בבית משפט יש כבר הד ציבורי ובמוקדם או במאוחר יפעלו משפטית גם נגד עורכי הדין חחברה ובעלי השליטה בה
מצד שני צרלטון טוענת באמצעות עורכי דינה שכן יש לה זוכיות יוצרים מכוח הפקה אבל בית המשפט טוען שלא
כולל בית המפשט העליון שפסק נגד החברה מספר פעמים
http://www.ruling.co.il/search?q=%22%D7%91%D7%9F+%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A7+%D7%9E%D7%A0%D7%9B%22%D7%9C+IQTECH+DIGITAL+VISION%22
ערוץ 10 | צינור לילה | בן אופק שוב במעצר בגלל אי הפקדה כספית | פרשת איקיוטק
כל הנאמר כאן הוא לכאורה
נערך לאחרונה על-ידי hellozehavi בתאריך Sat Jan 06, 2018 4:53 pm, סך-הכל נערך 6 פעמים