פעם השחקנים היו הכי חשובים בכדורגל, לאחר מכן המאמנים והבעלים, אבל כיום מי שקובעים את המהלכים הם ה"סופר אייג'נטס". בפיפ"א ואופ"א מנסים להילחם בתופעה, נכון לעכשיו ללא הצלחה. על האנשים שהביאו את פוגבה וסאנצ'ס ליונייטד, ניימאר לפ.ס.ז', ועל הדרך גרפו עשרות מיליוני אירו
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5079679,00.html#autoplay
אופ"א חישבה שבארבע השנים שבין 2013 ל-2017 שילמו מועדוני העל של אירופה סכום מטורף של שלושה מיליארד אירו בעמלות לסוכנים.
עידן הסוכנים / "מר עולם"
פעם השחקנים היו הכי חשובים בכדורגל, לאחר מכן המאמנים והבעלים, אבל כיום מי שקובעים את המהלכים הם ה"סופר אייג'נטס". בפיפ"א ואופ"א מנסים להילחם בתופעה, נכון לעכשיו ללא הצלחה. על האנשים שהביאו את פוגבה וסאנצ'ס ליונייטד, ניימאר לפ.ס.ז', ועל הדרך גרפו עשרות מיליוני אירו
נדב יעקביפורסם: 02.02.18 , 14:46
טירוף חלון ההעברות של ינואר
הסוכנים שמשגעים את העולם. ראיולה, מנדס וזהבי
הסוכנים שמשגעים את העולם. ראיולה, מנדס וזהבי
חלון ההעברות של ינואר נסגר השבוע, וכצפוי שוב נשברו כל השיאים. קבוצות הפרמייר-ליג הוציאו 452 מיליון אירו, לעומת 276 מיליון בינואר 2017, גידול של 63 אחוזים. בספרד הוציאו הקבוצות 277 מיליון אירו, לעומת 28 מיליון בלבד לפני שנה – פי עשרה!
כל מי שמכיר את השוק מסכים שסכומי ההעברות ילכו ויגדלו כמעט בוודאות גם בשנים הבאות. הסיבה פשוטה: בעיקר בגלל האינפלציה בסכומי זכויות השידור, יש היום בכדורגל יותר כסף מאשר אי פעם. בעתיד הקרוב, כאשר ענקיות כמו פייסבוק, אמאזון ונטפליקס ירכשו זכויות שידור, וזה עומד לקרות תוך שנים ספורות, יהיה בו אפילו עוד יותר כסף.
סאנצ'ס. מארסנל ליונייטד ב"חינם" (צילום: AP)
סאנצ'ס. מארסנל ליונייטד ב"חינם"(צילום: AP)
קוטיניו. בארסה רכשה אותו בהמון כסף (צילום: AFP)
קוטיניו. בארסה רכשה אותו בהמון כסף(צילום: AFP)
בקיץ עבר ניימאר מברצלונה לפריז סן ז'רמן ב-222 מיליון אירו, והחודש ביזבזה ברצלונה יותר ממחצית מהכסף שקיבלה, 120 מיליון (סכום שעשוי להגיע ל-160 מיליון) על פליפה קוטיניו. ליברפול, שנאלצה בלית ברירה למכור את הכוכב הכי גדול שלה לבארסה, מיהרה והוציאה 84.5 מיליון על בלם הולנדי סביר, וירג'יל ואן דייק. לא להאמין אבל ואן דייק הוא השחקן העשירי הכי יקר בהיסטוריה, הסכום ששולם עליו גבוה יותר מזה ששולם על לואיס סוארס וקווין דה בריינה.
בינתיים, המרוויחים הגדולים ביותר של טירוף המערכות הזה הם כמובן השחקנים עצמם, שזוכים למשכורות עתק, ולא פחות מהם - הסוכנים.
פעם, מזמן, סוכן שחקנים היה האיש הזה שדואג למצוא לכדורגלן קבוצה טובה יותר, שכר טוב יותר ובכלל, לעזור לו להתאקלם במקום החדש. כשהסוכנים היו מארגנים העברה העמלה שלהם הייתה באיזור ה-10 אחוזים. אולם היום הסוכנים הגדולים הם בעצם האנשים שמנהלים את המועדונים מאחורי הקלעים ומושכים בחוטים. ההשפעה שלהם על הבעלים, על ההנהלות ועל המאמנים היא עצומה, ובהתאם גם הרווחים שהם גורפים הינם דמיוניים.
ואן דייק. הוא שווה את הכסף? (צילום: ליברפול)
ואן דייק. הוא שווה את הכסף?(צילום: ליברפול)
קחו למשל את מינו ראיולה, הסוכן ההולנדי-איטלקי שהחל את דרכו כמלצר בפיצרייה המשפחתית. כיום הוא אחד הסוכנים הגדולים והחזקים בעולם, אם לא הגדול מכולם. בתחקיר שפרסם העיתון הדני "פוליטיקן", נחשף כי ראיולה גרף סכום בלתי נתפס של 49 מיליון אירו מעסקת המכירה של פול פוגבה מיובנטוס למנצ'סטר יונייטד. והכי מדהים, שראיולה קיבל את האחוזים שלו מכל הצדדים - מהקבוצה המוכרת, מהקבוצה הרוכשת ומהשחקן עצמו.
התחקיר, שהתבסס גם על המסמכים שנחשפו ב"פוטבול ליקס", ההאקר המסתורי שמפרסם את הסכומים האמיתיים שמגלגלים בכדורגל העולמי, גילה מציאות כמעט הזויה. ראיולה קיבל ממנצ'סטר יונייטד 19.4 מיליון אירו, העמלה שלו על ההעברה של פוגבה - שחקן אותו היא שיחררה ב-2012 בחינם, ורכשה ארבע שנים לאחר מכן ב-105 מיליון יורו, סכום שהיווה בקיץ 2016 שיא עולמי חדש. אלא שאז התברר שיובנטוס שילמה לראיולה 27 מיליון אירו על העסקה, לכאורה כדי שיצליח להגדיל ככל הניתן את הסכום שתשלם יונייטד. והוא אכן עמד במשימה בהצלחה.
פוגבה עצמו, שעל פי הפרסומים חתם ביונייטד על חוזה שמבטיח לו 8.6 מיליון פאונד בשנה, שילם לראיולה 2.6 מיליון אירו על שירותיו הטובים. וכך מסתבר שראיולה גרף בסה"כ על עבודתו על עיסקה אחת כמעט 50 מיליון אירו! ושלא יהיו אי הבנות, מדובר בסכומים נוספים על ה-105 מיליון ששילמה מנצ'סטר יונייטד ישירות ליובנטוס.
מי שחושב שביונייטד כועסים על ראיולה בגלל שעבד בשיטה של "סוכן כפול", כאשר הוא בעצם פעל עבור האינטרסים של יובנטוס שרק רצתה להגדיל את סכום ההעברה, לא מבין איך העולם הזה פועל. להיפך, כיום הוא הסוכן עם ההשפעה הגדולה ביותר באולד טראפורד. הנה כמה מהשחקנים שהוא שידך ליונייטד בשנים האחרונות, חוץ מפוגבה: רומולו לוקאקו, זלטן איברהימוביץ' והנריק מחיטריאן. אל תתפלאו אם בקרוב ינחת ביונייטד גם ג'סטין קלייברט, בנו של פטריק קלייברט, והחלוץ הצעיר הנהדר של איאקס.
ראיולה. "סוכן כפול" (צילום: Getty Images)
ראיולה. "סוכן כפול"(צילום: Getty Images)
כי זה העניין: ראשי המועדונים הגדולים מבינים שכדאי להם להיות בקשרים טובים עם ה"סופר אייג'נטס", שמחזיקים בשחקנים הבכירים והמבוקשים ביותר. ואם זה לא עולה להם עוד כמה מיליונים, או עשרות מיליונים, בסיכום הסופי זה שווה את ה"הפסד".
אופ"א חישבה שבארבע השנים שבין 2013 ל-2017 שילמו מועדוני העל של אירופה סכום מטורף של שלושה מיליארד אירו בעמלות לסוכנים. אלכסנדר צ'פרין, הנשיא הסלובני של אופ"א, אמר בשבוע שעבר: "אנחנו שומעים תלונות מהמועדונים שהסוכנים כבר לא פועלים לטובתם של הכדורגלנים, אלא הפכו בעצם למתווכים, שמאלצים את המועדונים לשלם להם על השחקנים שהם מביאים להם". צ'פרין סיפר: "יש כאלו שסיפרו לי שסוכנים אמרו להם 'תשמע, או שאני אקבל 50 אחוז מסכום ההעברה, או שהשחקן שלי יחתום בקבוצה אחרת".
העניין הוא שהסכומים שמתפרסמים בתקשורת הינם תמיד הערכות ואף פעם לא מספרים רשמיים. לכן אי אפשר לדעת באופן מלא כמה בדיוק גורפים הסוכנים. התקשורת האנגלית פרסמה בשבוע שעבר שעל עסקת ההעברה של אלכסיס סאנצ'ס מארסנל למנצ'סטר יונייטד קיבל הסוכן הארגנטיני פרננדו פליצ'ביץ' 15 מיליון פאונד. וזה על "טרייד", ללא מעבר של כסף - סאנצ'ס עבר ליונייטד ובמקביל עבר מחיטריאן לארסנל. פליצ'ביץ', שלזכותו ייאמר, הצליח לסדר לכוכב הצ'יליאני שכר עתק של חצי מיליון פאונד לשבוע (27 מיליון פאונד לשנה), סירב לאשר שקיבל עמלה שמנה שכזו - יותר ממחצית שכרו השנתי של סאנצ'ס.
צפייה בתמונה בטוויטר
צפייה בתמונה בטוויטר
Fernando Felicevich
@ffelicevich
we are gunners !!! #SanchezSigns
19:14 - 13 ביולי 2014
135 135 תשובות 2,128 2,128 ציוצים מחדש 1,407 1,407 סימונים כאהוב
מידע ופרטיות בנוגע למודעות טוויטר
פליצ'ביץ' עם סאנצ'ס בתקופת ארסנל
וכאשר קיאה גורבצ'יאן, הסוכן שהעביר את פליפה קוטיניו לברצלונה נשאל לגבי העמלה שלו, ענה באמצעות עורך הדין שלו, שהסכום חסוי וכי אם יתפרסמו פרטים נוספים הוא ינקוט באמצעים משפטיים. ג'ורבצ'יאן ויתר הסוכנים הגדולים, ביניהם נמצאים גם ז'ורז'ה מנדס הפורטוגלי ופיני זהבי הישראלי, אלו המכונים "סופר-אייג'נטס", נמצאים כעת תחת זכוכית המגדלת של אופ"א.
מנדס הוא הסוכן של ז'וזה מוריניו, כריסטיאנו רונאלדו וכמעט של כל שחקן ומאמן פורטוגלי. מעבר לכך הוא משמש כ"יועץ" למועדונים כמו ולנסיה, מונאקו, וולבס ואחרים, שבהם הוא מנהל למעשה את מדיניות הרכש. אין לו כל תפקיד רשמי כמובן, אבל בדרך כלל יש לו שותפות עסקית עם הבעלים ובמקרה או שלא במקרה, הקבוצות הללו מרבות להחתים דווקא שחקנים שהם קליינטים שלו. על פי האתר "טרנספרמרקט" שווי השחקנים שרשומים בסוכנות של מנדס, "גסטיפוט", שהיא הגדולה בעולם, מגיע לכ-800 מיליון יורו.
זהבי, ששידך את רומן אברמוביץ לצ'לסי, היה במשך שנים האיש החזק מאחורי הקלעים בסטמפורד ברידג'. בזכות קשריו המסועפים בכל רחבי העולם הוא קשור ללא מעט העברות ענק, אם כי לא כסוכן הראשי. לכן גם מדברים עליו פחות מאשר על אחרים. אולם היה לו חלק משמעותי מאוד בהעברה של ניימאר לסן ז'רמן, מה שגרם לו שוב להיחשף בתקשורת העולמית.
זהבי. גם הוא חזק בעניינים (צילום: עוז מועלם)
זהבי. גם הוא חזק בעניינים(צילום: עוז מועלם)
אופ"א הקימה קבוצת בדיקה, שמבוקרת ע"י האיחוד האירופי, אשר בוחנת את האפשרות לקבוע תקרה לעמלות הסוכנים. למהלך שותפים גם איגוד מועדוני הכדורגל הגדולים, איגוד הליגות האירופאיות ואיגוד הכדורגלנים המקצוענים. את הכנס הראשון סיכמה קבוצת הבדיקה עם החלטה לגבש רפורמות שייבלמו את "הסכומים חסרי הפרופורציה שמקבלים הסוכנים על שירותיהם", להגדרתם.
גם בפיפ"א מודאגים מהמצב והנשיא ג'אני אינפנטינו, שהקים גם הוא ועדה שתבדוק את שיטת ההעברות ותפקיד הסוכנים, אמר: "אני מודאג מאוד מכמות הכסף שיוצא מתעשיית הכדורגל.
בעוד שהסכומים שהסוכנים גורפים הולכים וגדלים, הכסף שמושקע בפיתוח שחקנים צעירים רק הולך ופוחת. במקרים רבים ההעברות הללו לא מתבצעות בהליכים נקיים ושקופים, וכל זה מעלה תהיות רבות באשר לשימושים לא כשרים בכספים הללו