שירות זה מאפשר להגיש בקשה לקבלת סיוע משפטי לייצוג בפני ערכאות משפטיות שונות לרבות בתי המשפט השונים (בית משפט שלום, בית משפט מחוזי), בתי הדין לעבודה, בתי דין דתיים (רבניים, שרעיים, דרוזים ונוצריים) וועדות מסוימות.
תנאים לקבלת השירות
https://www.gov.il/he/service/legal_aid_applicationמשרד המשפטים
הסיוע המשפטי
1-700-70-60-44
דואר אלקטרוני:
moked-siyua@justice.gov.ilשעות מענה טלפוני
בימים א' עד ה', בין השעות 08:00 עד 16:00.
במערכת ניתוב השיחות יש לבחור בשלוחה מספר 4.
תיאור השירות
סיוע משפטי ניתן, בין היתר, בנושאים הבאים מתחום המשפטי האזרחי למבקשים הזכאים לכך בהתאם להוראות הדין:
אזרחי:
תביעות כספיות
חובות בהוצאה לפועל
זכויות במגורים
דיני עבודה
ייצוג מאושפזים בכפיה
סיוע לקורבנות סחר בבני אדם
מעמד אישי:
גירושין
מזונות
משמורת
אלימות במשפחה או צווי הגנה
חלוקת רכוש
ענייני ביטוח לאומי:
הבטחת הכנסה
אבטלה
גמלאות
קצבאות נוספות
הרשימה יכולה להתעדכן מעת לעת.
הסיוע המשפטי מוענק באמצעות מחוזות הסיוע המשפטי ברחבי הארץ (הממוקמים בבאר שבע, ירושלים, לוד, תל אביב, חיפה ונצרת). אם הוחלט על הענקת סיוע משפטי המצריך ייצוג, ממונה עורך דין פרטי לייצוג בהליכים המשפטיים.
סגור
תנאים לקבלת השירות
הזכאות לקבלת סיוע משפטי מותנית בשלושה תנאים מצטברים:
מבחן נושאי של עניינים משפטיים שבהם ניתן להעניק סיוע משפטי.
בחינת זכאות כלכלית: הסיוע המשפטי מוענק רק לזכאים לכך מבחינה כלכלית, פרט בנושאים המפורטים מטה.
המבחן הכלכלי כולל שני מבחנים מצטברים:
מבחן הכנסה: בחינת גובה ההכנסה של מגיש הבקשה ומשפחתו.
יחיד או משפחה עד שלוש נפשות שגובה הכנסתם עד 67% מהשכר הממוצע במשק (השכר הממוצע במשק עומד כיום על 10,210 ₪). לכל נפש נוספת יש תוספת של 6%. בענייני מעמד אישי לא נבדקת הכנסת בן או בת זוג.
מבחן הרכוש: בחינה כי הרכוש השייך למגיש הבקשה וניתן למימוש (למשל: חסכונות, רכב וכו') או הרכוש שעבורו תינתן הלוואה, אינו עולה על שילוש השכר הממוצע במשק (30,630 ₪). סייג זה לא חל על דירת מגורים או רכוש של בן או בת זוג.
בנושאים הבאים לא נבחנת הזכאות הכלכלית של מבקשי הסיוע: ביטוח לאומי, ניצולי שואה, אשפוז בכפייה, ייצוג הורים בהליכי אימוץ, ילדים ונוער, גביית מזונות חו"ל, נפגעי סחר בבני אדם, נפגעי עבירות המתה (רצח והריגה), נפגעי עבירות מין, לרבות חוק המגבלות, נפגעי פעולות איבה, משפחות שכולות, עניינים רפואיים לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות או סיוע משפטי לחושפי מעשי שחיתות במקום עבודתם.
בחינת הסיכוי משפטי להצלחת ההליך: בכל תיק (למעט חריגים, כגון: ייצוג בוועדות פסיכיאטריות, ייצוג הורים בהליכי אימוץ ילדים וכיו"ב) ייבחן הסיכוי המשפטי להצלחה בהליך. במסגרת זו נבחן הפן העובדתי והפן המשפטי, תוך בחינת הראיות והטענות של הצד שכנגד. במקרים גבוליים תינקט מדיניות מרחיבה.
סגור
מסמכים נדרשים
טופס בקשה לסיוע משפטי.
במקרים בהם הסיוע המבוקש עבור הליכים המתנהלים מול רשות האכיפה והגביה (ההוצאה לפועל), מול המוסד לביטוח לאומי או מול שירותי בריאות עליכם למלא את החלק בטופס הבקשה הנוגע לוויתור על סודיות.
צילום תעודת זהות של מבקש הסיוע.
מסמכים לבחינת הזכאות הכלכלית:
אישורים על הכנסות המבקש ו/או הכנסות בן הזוג מכל מקור לשלושה חודשים אחרונים.
אישורים על קצבאות ביטוח לאומי.
תדפיסי עובר ושב ודף ריכוז יתרות חשבון בנק.
מסמכים נוספים לבחינת הזכאות הכלכלית אותם תתבקשו להביא לפגישה עם עורך הדין של הסיוע המשפטי. רשימת המסמכים הנוספים תוסבר בעת הגשת הבקשה בקבלת הקהל במחוזות או באמצעות שיחה יזומה אל מגיש הבקשה במידה והבקשה הוגשה בדואר אלקטרוני פקס או דואר.
כל מסמך משפטי, שבגינו מבוקש הסיוע המשפטי: כתב תביעה, כתב הגנה, צו עיקול, העתק מהזמנה לפגישת מהו"ת (הליך קדם גישור ליישוב סכסוכים מחוץ לבית המשפט) או מהזמנה לדין וכן כל חומר משפטי הקשור להליכים המתנהלים בבתי המשפט או בתי הדין או לשכות הוצאה לפועל הקשורים לעניין.
סגור
אפשרויות תשלום
שכר טרחתו של עורך דין משולם על ידי הסיוע המשפטי ולא על ידי מגיש הבקשה לסיוע.
על מגישי הבקשה לשלם אגרה עבור פתיחת תיק הבקשה בסיוע המשפטי, באמצעות שובר בדואר ישראל. השובר לתשלום יימסר למגישי הבקשה בהגיעם למחוז הסיוע המשפטי בו מטופלת בקשתם.
סגור
דרכים לקבלת השירות
על מגישי הבקשה להגיש את בקשתם לסיוע משפטי למחוז הסיוע המשפטי המתאים בהתאם לאזור מגוריהם.
לנוחותכם רשימת מחוזות הסיוע המשפטי או איתור מחוז מטפל.
באמצעות שליחת דואר אלקטרוני.
באמצעות שליחת פקס.
באמצעות הגעה לקבלת קהל במחוזות הסיוע המשפטי. מומלץ להזמין תור מראש ולחסוך זמן יקר.
באמצעות הדואר.
סגור
המשך הטיפול בבקשה
לאחר הגשת הבקשה ופתיחת תיק, יוזמנו מגישי הבקשה לפגישה עם עורך דין במחוז הסיוע המשפטי בו הגישו את הבקשה. במקרים בהם מגישי הבקשה מתגוררים במרחק רב ממחוז קבלת הקהל, ניתן יהיה לפגוש את עורכי הדין של המחוז בלשכות הרווחה של הרשויות המקומיות הסמוכות לאזור המגורים.
לאחר הפגישה עם עורך הדין, ולאחר המצאת המסמכים הנדרשים, מחליט המחוז האם יוענק הסיוע המשפטי, אם לאו, ובאילו הליכים יוענק הסיוע המשפטי.
אם החליט המחוז כי מגישי הבקשה עומדים בתנאים לקבלת סיוע משפטי, מועברים כתבי מינוי לעורכי דין חיצונים, הממונים מטעם הסיוע המשפטי, בעלי משרד פרטי בסמוך למקום המגורים של מגישי הבקשה. במקביל, יקבלו מגישי הבקשה הודעה על מינוי עורכי הדין עבורם במסרון (SMS) עם ציון שמות עורכי הדין הממונים, כתובתם ודרכי ההתקשרות עמם, לשם המשך טיפול או קביעת פגישה.
אם ההחלטה היא שלא להעניק סיוע משפטי (שכן אחד מהתנאים איננו מתקיים) תקבלו בדואר מכתב הסבר ובו הסיבות לסירוב.
לתשומת לבכם:
גם אם החליט המחוז שלבקשה יש סיכוי משפטי, אין ודאות לזכייה בהליך המשפטי המבוקש. רק בית המשפט יכול להחליט לגבי הכרעת ההליך.
סגור
הוראות החוק הרלוונטיות
חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972
תקנות הסיוע המשפטי, התשל"ג-1973