מערכת "מעיל רוח" היא מערכת הגנה אקטיבית "קשה" הכוללת הן מערכות שיבוש והן מיירטים פיזיים, שמשמידים את האיום לפני שזה פוגע בטנק. מערכות המשנה לגילוי ולהתרעה מורכבות ממספר חיישנים, מכ"ם חיפוש וארבעה לוחות "אנטנה" המורכבים מסביב לרכב כדי לספק הגנה מלאה מכל הכיוונים. תהליך היירוט מתבצע אך ורק אם המערכת מזהה שהאיום יפגע ברכב. עלות המערכת לטנק אחד היא כ-300,000 דולר.
קליטת המערכת בצה"ל והפיכתה למבצעית[עריכת קוד מקור | עריכה]
טנק מרכבה סימן 4מ עם מערכת "מעיל רוח" שלחטיבה 401 במהלך אימון
מערכת ה-Trophy הוצגה לראשונה בתערוכת LIC 2005 בישראל במרץ 2005.
בשנת 2006 המערכת עדיין לא הייתה מבצעית, אף על פי שעברה בהצלחה מבחני שדה. ב-19 ביוני 2007 דווח שצה"ל ירכוש 100 מערכות Trophy ויתקין אותן על טנקי מרכבה סימן 4 החל מ-2008. ב-2009 הותקנה המערכת לראשונה על מחלקת טנקים באחת מחטיבות חיל השריון הישראלי.[3] באוגוסט 2009 הכריז מפקד זרוע היבשה דאז אלוף אבי מזרחי על הפיכת המערכת למבצעית (בעקבות ניסויים מוצלחים) ועל הצטיידות בשלב הראשון של חטיבת שריון ב"מעיל רוח".[4]בכך נהפכה המערכת למערכת ההגנה האקטיבית הקשה המבצעית הראשונה בישראל.
בספטמבר 2010 נבחרה ה-Trophy Light, נגזרת קלה יותר של "מעיל רוח", לשמש כמערכת ההגנה האקטיבית של שריוניות M-ATV האמריקאיות (יחד עםTRAPS של טקסטרון).[5]
בדצמבר 2010 צה"ל ניסה את המערכת בהצלחה בירי טיל נגד טנקים ללא רש"ק לעבר טנק מאויש.[6]ביוני 2012 הודיע צה"ל על סיום הטמעת מערכת "מעיל רוח" בחטיבה 401 וכעת כל טנקי החטיבה מצוידים במערכת. כדי לסיים את הטמעת המערכת ערכה החטיבה, בשיתוף כוחות הנדסה קרבית, אימון גדול עם המערכת החדשה.[7]
ב-2016 הושלמה הסבתה של חטיבה 7 מטנקי מרכבה סימן 2 לטנקי מרכבה סימן 4מ המצוידים ב"מעיל רוח". ביולי 2016 השלימה מנהלת טנק המרכבה במשרד הביטחון גם את העברת הפלוגה הראשונה של נגמ"שי נמ"ר עם "מעיל רוח" לצה"ל ובתוך כך הודיעה על שילובה של המערכת גם על הנגמ"ש הגלגלי - "איתן". גם הנמ"ר ההנדסי, שנכנס לשירות בחיל ההנדסה הקרבית, כולל את "מעיל רוח".
בנובמבר 2016 הודיע משרד הביטחון על רכישת מאות מערכות בהיקף של מאות מיליוני שקלים.[8] ב-2017 אמר מפקד זרוע היבשה האלוף קובי ברק שצה"ל הזמין כאלף מערכות "מעיל רוח", וחלקן יותקנו גם על טנקימרכבה סימן 3ד של חטיבה 188.[9]
בתחילת ההצטיידות ב"מעיל רוח" פורסם כי התקנתו דורשת יציקת צריחים חדשים, ושרק טנקים חדשים היוצאים מפס הייצור יקבלו את המערכת. הטנקים עם המערכת עליהם קיבלו את הציון מרכבה סימן 4מ. בשנים האחרונות התברר שהיה מדובר בהטעייה מכוונת (דיסאינפורמציה) ושניתן להתקין את המערכת גם על טנקים ישנים מדגמי סימן 3ד וסימן 4, שלהם שריון מודולרי, וזאת באמצעות החלפת מודול השריון המתאים. למרות זאת, טנקי מרכבה סימן 4 שעליהם מותקנת "מעיל רוח" עדיין מכונים "סימן 4מ" גם על ידי צה"ל וגם על ידי כלי התקשורת (כולל אלו העוסקים בצבא וביטחון).
פעילות מבצעית בצה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]
טנק מרכבה סימן 4מ עם מערכת "מעיל רוח" שלחטיבה 401.
טנקי מרכבה סימן 4מ עם מערכת "מעיל רוח" ודחפורי D9 משוריינים במהלך מבצע צוק איתן.
ב-1 במרץ 2011 יירטה המערכת לראשונה רקטת RPG-7 ששוגרה מרצועת עזה לעבר טנק ישראלי סמוך לניר עוז.[10][11]
ב-20 במרץ 2011 נורה טיל נ"ט אל עבר טנק מדגם מרכבה סימן 4מ שעסק בפעילות מבצעית בשטח ישראל לאורך גדר המערכת של רצועת עזה. המערכת זיהתה את הירי, אבל קבעה שהוא לא מסכן את הטנק ולא בוצע יירוט של הטיל התוקף. המערכת העבירה מידע על הירי לצוות הטנק שהשיב באש אל עבר מקור הירי וזיהה פגיעה.[12]
לאורך השנים המערכת הוכיחה את עצמה במקרים שונים ביירוט טילי נ"ט שונים, כולל יירוט של טילים מתקדמים מדגם קורנט.[13]
במבצע צוק איתן[עריכת קוד מקור | עריכה]
במהלך מבצע צוק איתן לקחו טנקי מרכבה סימן 4מ חלק משמעותי בתמרון הקרקעי, הודות ל"מעיל רוח" שפעלה בהצלחה ויירטה לפחות 15 רקטות וטילי נ"ט שנורו על הטנקים ובכך הצילה את חיי הצוות, כולל של מג"דים שהיו בטנקים.[14][15][16] כך אמר מפקד חטיבת 401, אלוף משנה סער צור, במהלך המבצע על המערכת:[17]דווח כי במהלך המבצע יירטה המערכת בהצלחה טילי נ"ט מתקדמים מסוג קורנט ומטיס-M לצד רקטות נ"ט מסוגי RPG-7 ו-RPG-29.[16] רפאל פרסמה שני סרטי וידאו המתעדים יירוט קורנט ו-RPG-29 במהלך המבצע.[18]החטיבה מצוידת במעיל רוח, המערכת מאוד איכותית ומצילה חיים. כל מה שנורה על הטנקים נעצר, והמערכת הזאת מוכיחה עצמה יום-יום, שעה-שעה. היא לא מערכת הגנתית, אלא התקפית. היא מאפשרת לנו לרוץ קדימה מבלי לחשוב אם הטנקים ייפגעו או לא.
— רוני דניאל, מפקד חטיבה 401: משמידים מנהרות ומחבלים, באתר mako, 23 ביולי 2014
צבאות זרים[עריכת קוד מקור | עריכה]
באוקטובר 2017 הודיע צבא ארצות הברית על הזמנה של כ-100 מערכות "מעיל רוח" עבור חטיבה של טנקי אברהמס M1A2.[19] ביוני 2018 אושררה העסקה, שבה רפאל - מערכות לחימה מתקדמות תמכור מערכות "מעיל רוח" לאמריקאים תמורת 193 מיליון דולר.[20]הנדסה ועקרונות פעולה[עריכת קוד מקור | עריכה]
עקרון הפעולה של המערכת[עריכת קוד מקור | עריכה]
מערכת "מעיל רוח": מכ"ם ומשגר דמה
טנק מרכבה סימן 4מ עם "מעיל רוח" (בצידי הצריח, מכוסה במגן מתכת).
מערכת "מעיל רוח" משלבת שבשים (הגנה רכה, Soft Kill) ויירוט פיזי (הגנה קשה, Hard Kill) של איומים העומדים לפגוע ברק"מ עליו היא מותקנת.
המערכת מורכבת ממספר חיישנים, מכ"ם חיפוש וארבעה לוחות "אנטנה", מחשב ירי ומשגר אמצעי יירוט המותקנים על גבי הרק"מ. המכ"ם סורק ב-360 מעלות מסביב לרק"מ, וברגע שהוא מזהה איום הוא מנתח אותו (קובע את סוגו, מהירותו, מיקומו וכיוון תנועתו) ומשגר מטען מיוחד של כדוריות מתכת[21] שמפרק את האיום בעודו באוויר טרם הגיעו לטנק. למערכת יש יכולת להתמודד עם מגוון רחב של איומים ומספר התקפות בו-זמנית וכן יכולת לעבוד בתנועה ובכל תנאי מזג אוויר.
בנוסף ליירוט, המערכת מזהה מאין הרקטה או הטיל שוגרו, מתריעה על כך לצוות הטנק ומאפשרת סגירת מעגל אש מהיר ואת השמדת היורה על ידי הטנק.
מאפיינים עיקריים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- יכולת יירוט של כל סוגי נשק נוגד-שריון: טילים (ATGM), רקטות (ATR, RPG) ופגזי טנקים הבנויים כמטען חלול[22]
- פגיעה הקפית מינימלית ומיזעור הפגיעה ברכב המוגן
- יכולת פעולה מלאה גם בזמן תנועה
- יכולת פעולה מלאה גם נגד איומים מטווחים קצרים
- יכולת פעולה מלאה בסביבה צפופה ועירונית
- יכולת פעולה מלאה בכל מזג אוויר
- יירוט מספר איומים מכל כיוון בו-זמנית
- נטען באופן אוטומטי
- מאפשר הורדת משקל הרכב (על ידי הקטנת כמות לוחות ההגנה הפסיביים, שריון)
- אפשרי להתקנה על כלי רכב קלים וכבדים
דגמים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- TROPHY HV - הגרסה הכבדה, מיועדת לרכב קרבי משוריין כבד כגון טנקים
- TROPHY MV - הגרסה הבינונית, מיועדת לרכב קרבי משוריין בינוני (מעל 8 טון) כגון נגמ"שים
- TROPHY LV - הגרסה הקלה, מיועדת לרכב קרבי משוריין קל ולרכבי שטח ממוגנים, דוגמת ה-HMMWV