המלחמות והשלום, החללים והפצועים, האימהות והמחאות, הבדידות והאחריות, ההחלטות והביקורות, המטכ"ל והקבינט, הפוליטיקאים והאינטרסים, הכיבוש ומחירו, האיומים והסיכונים, הדילמות הנסיגות ההתנתקות והתוצאות, גורל המדינה ומשפט ההיסטוריה.
עשרים רמטכ"לים מאז 1948 עיצבו את ביטחון ישראל בפיקוד על מערכות ומבצעים, ועל מאות אלפי לוחמים. נושאים בליבם ועל כתפיהם את אלה ששלחו לקרב ולא ישובו עוד. עשרים רמטכ"לים במאבקים מול הדרג המדיני ותוך ניסיון לשמור על קוד אתי מוסרי וערכי בתקופות מורכבות ומציאות מסובכת.
שישה רמטכ"לים החיים ביננו ואחרים שכבר אינם פורשים לפני הציבור את הרגעים שהשפיעו על חיי כולנו. את תחושותיהם ואת החלטותיהם ברגעי מבחן, הצלחה וכישלון.
"הרמטכ"לים" עוקבת אחרי מסלול האירועים לפי התרחשותם, אך יוצרת קישור בין עבר להווה. המסלול המעגלי של ההיסטוריה מחייב לבחון אירועי עבר בעיניים אקטואליות, ומנגד - לבחון את ההווה בפרספקטיבה היסטורית.
משתתפים: הרמטכ"לים לשעבר אהוד ברק, משה (בוגי) יעלון, דני חלוץ, גבי אשכנזי, בני גנץ, שאול מופז, וכן שר הביטחון לשעבר משה ארנס, אלוף בדימוס דן טולקובסקי, אלוף במיל עמרם מצנע, תא"ל במיל ד"ר דב תמרי, האלוף בדימוס שלמה גזית, דליה רבין, עמר בר-לב, יעל דיין, גידי אלעזר, עו"ד צביה גרוס, פרופ' יצחק גרינברג, דר' אורי מילשטיין, נאורה בר-נח, איתנה פדן, רון בן ישי, פרופ' אורנה ששון-לוי, רות ירון, אבנר שלו.
במאי ועורך: תור בן מיור
תסריטאי : רן חזון
מפיק : צבי שפי
פרק 1
סוס דוהר שור עקשן
1948-1957: יעקב דורי, יגאל ידין, מרדכי מקלף, משה דיין
הרמטכ"לים הראשונים בנו את צה"ל, עיצבו והגדירו את תפקידיו, בעשותם כן הציבו את תפקיד הרמטכ"ל במרכז העשייה הביטחונית, המדינית והחברתית. יעקב דורי נדרש להקים צבא תוך כדי מלחמת העצמאות ולקבל החלטות קשות על גירוש, להתמודד עם פשעי מלחמה ועם פרשת אלטלנה. יגאל ידין עיצב את מבנה הצבא ונקלע לעימות עם בן גוריון על תקציב הצבא, עימות שבסופו התפטר. מרדכי מקלף הקים את יחידה 101 שהציבה סטנדרטים לפעילות מבצעית והייתה חוד החנית לפעולות צה"ל נגד הפדאיון. משה דיין הפיח משמעות חדשה למושג "מנהיגות", עיצב את מדיניות התגמול שרלוונטית עד היום, ויזם את מלחמת סיני, שאחריה פתח את הדלת לכניסת גנרלים למערכת הפוליטית.
בעשור הראשון למדינת ישראל, הפך תפקיד הרמטכ"ל לצומת מרכזי בקבלת החלטות גורליות. והרמטכ"ל שהיה בתחילת ימי המדינה עושה דברו של שר הביטחון, הפך לדמות עצמאית נערצת שהאפילה על הפוליטיקאים.
משה דיין היה גם שר בטחון וזנאי לא קטן הוא בגד באשתו על בסיס יומי
הוא היה גנב עתיקות הכיג דול בתולדות הזמנים
ביתנו היה למוזיאון של עתיקות של העם היהודי רק שעל הכול הוא לא שילם אגורה
דורי ההי הרמטכל הראשון של מדינת ישראל איש מפאי שלא אהב את מפאי
דורי היה עושה דברו של בן גוריון ונאמןן מאוד לראש הממשלה
הרמטל דורי תקף את אוניות אלטלנה שהביאה את אנשי האצל והנשק שלהם
מנחם בגין מפקד האצל רצה לצרף את אנשיו בצהל אבל בן גוריון סירב
לימים מנחם בגין יכנע אנשיו ישתלבו בצהל אבל לא לתפקידים בכירים
במלחמות ניהל יגאל ידין סגן הרמטכל כי ידין חלה ולא היה זמין כל המן הוא היה חולה במיטה שלו
במלחמה על רמלה לוד
יגאל אלון שאל מה לעשות עם כל הפסלטיניאם והערבים של לוד רמלה
בן גוריון הורה לחסל אותם ולא לאפשר להם לחזור ללוד ורמלה
חיילי צהל בצעו טבח באזרחים
חלק מהחיילים בצעו מעשה רצח ביזה ואונס של נשים ערביות לאחר מכן כולם נרצחו
לא היה מוסר כלל בצבא
אבל מצד שני גם בצבאות ערב לא היה כלל מוסר
מי שנפל בשבי או שנתפס הוצא להורג מיד בצבאות ערב
כל יהודי שנפל לידיים של הערבים היה מת
ככה התנהגו אז מוסר לא היה בכלל מושג כזה
כשדובר על מבצע קדש, אם לא הייתי יודע קצת הסטוריה הייתי חושב שאריק שרון בכלל לא השתתף במלחמה הזאת. וכשמזכירים את שמחוני אז אומרים שהוא לא נקרא למסיבה, הייתי שמח אם היו אומרים מילה אחת על מותו הטראגי.
וכשמדברים על גיבור ישראל מאיר הר ציון, אז זה לא לטובה.
וכשמדברים על פעולות התגמול של יחידה 101, לא אומרים שהיחידה שינתה את פניו של צה"ל, אלא אומרים (43:15) שגרת פעולות התגמול, יותר משסימנה את יכולותיו של צה"ל סימנה את חוסר יעילותה.
יגאל ידי היה לרמטכלהשני של צהל אינטלקטואל עם תרבות גבוהה והנעניינות בארץ ישראלי כארכאולוגי ואינטלגנטי . היה יחצן רציני וגאוותן גדול והיה רמטכל חזק ודומניטי בצורה בלתי רגילה.
הוא ידע לדבר ולנאום בצורה רצינית .
כל הדפוס הארגוני וההדרכתי צמח מידין והייהת יראה כבוד כלפי ידין.
בגיל 15 הוא גוייס לצהל הוא היה לרמטכל הצעיר ביותר של צהל בגיל 32 בלבד
הוא התבסס על מודלים של הצבא הבריטי .
בניין של צבא שהתבסס על צבא סדיר קטן ומבוסס על צבא מילואים גדול בוסס בימיו של יגאל ידין