חזון העמותה[עריכת קוד מקור | עריכה]
להוות מרכז ייחודי לנפגעי טראומה על רקע לאומי ולבני משפחותיהם.
נשאף לקדם ולהוביל את הטיפול, המניעה, המודעות הציבורית, הנחלת הידע והמחקר, לחיזוק חוסנה של החברה הישראלית.
מטרות העמותה[עריכת קוד מקור | עריכה]
- להוות בית טיפולי רב מקצועי לנפגעי טראומה וקרוביהם על רקע הסכסוך הישראלי הערבי ואסונות בעלי אופי לאומי למען שיקום ושיפור איכות חייהם.
- לפעול בקהילה למניעה, התערבות והדרכה בשגרה ובחירום.
- להוות מרכז הכשרה, הוראה והדרכה בתחום הטראומה לאנשי מקצוע.
- להוות מרכז לקידום הידע והמחקר.
- לפעול להעלאת המודעות בכל הקשור לטראומה על רקע לאומי בחברה הישראלית.
שירותי העמותה[עריכת קוד מקור | עריכה]
קו הסיוע של נט"ל, שמספרו 1800-363-363, עומד לרשות נפגעי טראומה על רקע לאומי. הקו מציע עזרה נפשית לילדים והורים, למבוגרים וחיילים משוחררים במגוון שפות. מטרתו לספק סיוע אישי ורגיש לכל מי שחווה אירועים קשים כתוצאה מטרור או מלחמה. הפונים לקו נענים על ידי מתנדבים שעברו הכשרה מקיפה וממושכת ושעבודתם נעשית בפיקוח צוות מקצועי בכיר. לכל פנייה ניתן מענה טיפולי מתאים, בין אם באמצעות הקו או באמצעות טיפול קליני.
הקו גם מפעיל עזרה ותמיכה נפשית באמצעות הצ'אט באתר העמותה.
נט"ל מעניקה סיוע פסיכולוגי על ידי אנשי מקצוע מתחומי מומחיות שונים ובעלי ניסיון רב בטיפול בטראומה, באופן המאפשר לשלב גישות שונות, כגון: טיפול פרטני, טיפול זוגי ומשפחתי, טיפול באמנות, בתנועה ובמגע ועוד. מטרתו היא לסייע למטופלים לעבד את החוויות הטראומטיות ולהתמודד עם ההשלכות של חוויות אלה. כל הטיפולים מסובסדים על ידי נט"ל וניתנים במרכזים ובמרפאות שונות ברחבי הארץ.
מרכז התיעוד בנט"ל מאפשר לאנשים שעברו טראומה על רקע לאומי לספר את סיפורם בפני המצלמה והמתועד מקבל עותק של התיעוד המצולם עבורו. תהליך זה מסייע לעבד חוויות וזיכרונות ולחלוק אותם באופן המקנה לניסיון האישי משמעות חדשה.
המועדון החברתי-שיקומי של נט"ל הוא מקום למפגש, לפעילות וליצירה עבור אנשים שעברו חוויות טראומטיות על רקע לאומי. המועדון מציע מגוון פעילויות כמו: תנועה, ציור, צילום, מוזיקה, קרמיקה, ויטראז' ובישול. מתקיימת גם פעילות מחוץ למועדון, כמו ביקורים במוזיאונים, בהצגות ובטיולים. המועדון פעיל בשעות אחר הצהריים והערב ומהווה סביבה לקיום קשרים חברתיים בין אנשים אשר חוו התנסויות בעלות אופי דומה. ההפניה למועדון נעשית על ידי המנהל הקליני בנט"ל. בנוסף, נט"ל מפעילה מועדון עבור נפגעי טרור בשיתוף עם המוסד לביטוח לאומי.
סיוע פסיכולוגי לחיילים משוחררים ששירתו בצה"ל לאורך השנים. מחקרים מעלים כי שיעור של 10%[דרוש מקור] בקירוב מכלל החיילים הקרביים סובלים מסימפטומים של מצוקה פוסט-טראומטית (PTSD), המופיעים לעתים מיד לאחר האירועים ולעתים זמן מה או אף זמן רב אחריהם. נמצא שהנטייה הרווחת היא להתעלם מהמצוקה הרגשית או להדחיקה. נט"ל מציעה סיוע באמצעות טיפול פרטני או קבוצתי הכולל סדנאות גוף ונפש בטבע, המאפשר לחלוק חוויות עם אנשים שעברו התנסויות דומות ולהיות שותפים פעילים בתהליך ההחלמה, הן שלהם והן של אחרים.
הצוות הקהילתי של נט"ל פועל בשטח, בקרב אוכלוסיות וקבוצות שנחשפו לטראומה או שיש להן סיכוי גבוה לחשיפה לטראומה. הצוות מסייע למבוגרים ולילדים, למשפחות, לקבוצות ומחזק את משאבי ההתמודדות הפנימיים באמצעות הקניית ידע, כלים ומיומנויות בתחום ההתמודדות עם טראומה.
אוכלוסיית היעד של הצוות הקהילתי נחלקת לשלוש קבוצות עיקריות:
1. אנשי מקצוע – פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, רופאים, מורים, גננות ועוד, המטפלים בנפגעי טראומה.
2. אנשי כוחות ההצלה – שוטרים, כבאים, פרמדיקים ועוד, החשופים לטראומה באופן יומיומי כפועל יוצא של תפקידם.
3. אוכלוסיות בסיכון – נפגעי טראומה באופן ישיר או עקיף, לרבות בני משפחה, חברים ועדי ראייה, הטיפול ניתן ברמה פרטנית, משפחתית וקבוצתית.
המרכז הרב תחומי ללימודי טראומה בנט"ל. המרכז, מייסודה של נט"ל ובשיתוף עם הפקולטה לרפואה/בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב, פתח את שעריו באוקטובר 2007 ומציע תוכנית לימודי פסיכותרפיה ממוקדת טראומה. התוכנית מיועדת לאנשי מקצוע ממגוון תחומים המעוניינים להתמחות בטיפול בטראומה על כל סוגיה. במקביל פועלת במרכז ספרייה ייעודית המהווה מרכז למידע וללמידה בנושא הטראומה ומציעה מגוון משאבי ידע לתלמידים, לסטודנטים, לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.
יחידת המחקר וההערכה בנט"ל אוספת מידע ומעניקה שירותי מחקר והערכה שוטפים לכל יחידות נט"ל. במסגרת עבודתה של יחידת המחקר מתבצעת הערכה שוטפת של יעילות הטיפולים וההתערבויות השונות המוצעות במסגרת העמותה למבוגרים ולילדים ונערכים מחקרים הבודקים את השפעתם של מצבי טרור ומלחמה מתמשכים על בריאות הנפש ועל החוסן של קבוצות שונות בחברה הישראלית, זאת במטרה להמשיך ולשפר את פעילות העמותה ולהעמיק את ההבנה בנושאי טראומה על רקע לאומי בישראל. יחידת המחקר בנט"ל שואפת לסטנדרטים אקדמיים גבוהים, והמחקרים הנערכים במסגרתה מתפרסמים באופן קבוע בספרות המקצועית והאקדמית.
http://www.natal.org.il/