https://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/diarrhea_guide.aspx
נגיפים: לכמה מהנגיפים מחוללי השלשולים יש שמות נחמדים ותמימים כמו, למשל, נורווֹק (Norwalk) או רוטווירוס (Rotavirus) אבל זה לא משנה. העניין הוא שקל להידבק בהם, והם אלה שמערערים את שפיות המעיים שלנו.
חיידקים או טפילים: כל מי שטיילו בהודו יודעים היטב כי מזון או מים מזוהמים הם מקור מצוין להעברת חיידקים או טפילים. כולנו מכירים אותם בשמותיהם: חיידק הקולי הצואתי, השיגלה וכמובן הסל־מו־נ־לה.
יש גם מקרים שבהם השלשול הוא תגובה פיזיולוגית לחומרים טבעיים או כימיים שלא עושים לנו טוב:
שלשול כתוצאה מטיפול תרופתי: כמה תרופות עלולות לגרום לשלשול, והשכיחה מכולן היא האנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה אומנם מחסלת את החיידקים הרעים, אבל גם את החיידקים הטובים - אלה ששומרים על איזון במעיים שלנו. כשהחיידקים הטובים מתים, עלולה התוצאה להיות שיטפון בשירותים.
שלשול כתוצאה מרגישות למזון: הלקטוז (סוכר החלב) עלול לגרום שלשולים למי שרגישים לו. כך גם הפרוקטוז (סוכר הפירות) וכך גם הגלוטן - חלבון הנמצא בדגנים שונים, ובהם חיטה. נוסף על כך ישנם מי שרגישים לממתיקים מלאכותיים. אלה נמצאים בשימוש נרחב בקרב שומרי המשקל ונפוצים בכל משקאות הדיאט וגם בסוכריות ובמסטיקים.
שלשול כתוצאה משתיית אלכוהול: שלשול כרוני קשור לעיתים לשתייה מרובה של אלכוהול. בזמן שהאלכוהול נספג בגוף, מאבדים תאי המעי את יכולתם לספוג מים, והמים שלא נספגו בגוף משתחררים החוצה דרך המעי הגס. שלשול מהסוג הזה נמשך כל עוד האלכוהול נוכח במערכת העיכול - בדרך כלל במשך כמה שעות.
שלשול כתופעת לוואי של מחלות: שלשול הוא לעיתים תסמין של מחלות חמורות יותר כמו מחלת קרוהן, דיזינטריה, כולרה וסרטן של המעי הגס או המעי הדק).
מתי לפנות לרופא?
שלשול נחשב לדרך הטבעית של הגוף להגן על עצמו ולהתמודד עם סוגים שונים של תחלואים, ולעיתים טיפול בתרופה שמפסיקה את השלשול עלול להאריך את משך המחלה.
לפעמים שלשול פשוט עלול להסתבך, ולכן במקרים הבאים יש לפנות לבדיקת רופא:
• שלשול שנמשך יותר משבוע ימים.
• סימנים המצביעים על התייבשות: צמא מוגבר, תחושה משמעותית של יובש בעור ובפה, תחושה של סחרור, השתנה מועטה וכהה מאוד או היעלמות הצורך להשתין.
• כאבים חזקים במיוחד בבטן התחתונה ו/או בפי הטבעת.
• צואה שחורה או דם בצואה.
• שלשול המלוּוה בחום של יותר מ־39 מעלות או סימני התייבשות למרות ההקפדה על שתיית נוזלים.
במקרים האלה מומלץ לפנות לרופא המשפחה, והוא - במידת הצורך - יפנה לבדיקות נוספות אצל רופאים מומחים. (ההמלצות המובאות כאן מתייחסות אך ורק לבוגרים. הטיפול בשלשול אצל תינוקות או בשלשול אצל ילדים הוא שונה).