כחלון רוצה למכור לאלפי שוכרים דירות ציבוריות ב-2 מיליארד שקל
שר האוצר, משה כחלון, פנה למנהל רשות החברות, ינקי קוינט, כדי שיגבש תוכנית להעברת הבעלות על הדירות ■ באוצר מעריכים כי המהלך רלוונטי ל-10,000-7,000 שוכרים ותיקים בדיור הציבורי ■ עלות יישומו של המהלך עשויה להגיע ל-2 מיליארד שקל
שר האוצר, משה כחלון, ומנהל רשות החברות הממשלתיות, ינקי קוינט, מתכננים מהלך שיאפשר למתגוררים בדיור הציבורי לרכוש מהמדינה את הדירה שהם שוכרים במחיר סמלי. כחלון פנה לקוינט כדי שיגבש המלצות שיאפשרו לקדם את המהלך.
קהל היעד של התוכנית הוא האוכלוסייה המבוגרת המתגוררת בדיור הציבורי שנים רבות. רבים מהם מעוניינים לרכוש את הדירות שבהן הם מתגוררים, אבל אינם מסוגלים לעשות זאת — גם אחרי ההנחות המפליגות שהמדינה מעניקה להם. מטרת המהלך החדש היא לאפשר להם להעביר את הדירות לבעלותם גם בלי שיצטרכו לגייס את הסכום הזה — גם כדי שיוכלו להורישן לילדיהם.
באוצר מעריכים כי המהלך רלוונטי ל–7,000-10,000 שוכרים בדיור הציבורי. אם חברות הדיור הציבורי יוותרו בגין כל דירה על 200 אלף שקל — עלות יישום המהלך עבורן עשויה להגיע ל–2 מיליארד שקל.
קוינט יבדוק וימליץ מי יהיו זכאים להטבה על בסיס שני פרמטרים: ותק בדיור הציבורי וגובה ההנחה בשכר דירה שמקבל כיום השוכר — על בסיס רמת הנזקקות שלו. רשות החברות אחראית על שלוש חברות דיור ציבורי: שקמונה, עמידר וחלמיש. חברה נוספת, עמיגור, היא חברה בת של הסוכנות היהודית.
יישום המהלך צפוי להקטין את מאגר הדירות בדיור הציבורי, שמסתכם בכ–55 אלף דירות. ההחלה המחודשת של חוק הדיור הציבורי ב–2013, שמאפשרת למשפחות שמתגוררות בדיור ציבורי לרכוש אותן בהנחות של עשרות אחוזים, הביאה לכך שהמאגר כבר התכווץ באלפי דירות — והקצב שבו המדינה רוכשת דירות אינו קרוב לקצב בו הדירות הללו נמכרות לבעליהן. מספר הממתינים לדירות בדיור ציבורי זינק בעשרות אחוזים בשנתיים האחרונות — ומגיע לכ–4,000.
בעיה נוספת בהקשר זה היא העברת הטיפול בשיכונים שבהם נמצאות הדירות לידיים פרטיות. כל עוד מרבית הדירות בשיכונים הן בבעלות חברות הדיור הציבורי, הן אחראיות על תחזוקת הבניין.
דיור ציבורי או סיוע בשכר דירה
כחלון וקוינט מתמודדים עם שאלה עקרונית: בזמן שמדינות רבות משקיעות בדיור הציבורי, סל הפתרונות של ממשלת ישראל להפחתת יוקר הדיור אינו כולל תוספת דירות בדיור הציבורי. כתוצאה מכך עולה מספר הזכאים לסיוע בשכר דירה.
במשרד האוצר וברשות החברות סירבו להגיב לידיעה.