עפ"י הצעת החוק, נבחן שקיבל ציון 55 בבחינת ההתמחות של לשכת עורכי הדין, יראו אותו כמי שעבר את בחינות לשכת עורכי הדין. הצעת החוק תחול גם על הנבחנים שנבחנו במבחנים קודמים, החל מהמבחן שנערך בחודש נובמבר 2015 ואילך. הצעת החוק, הינה הצעה אחת שמיזגה את שלושת הצעות החוק שהוגשו ע"י ח"כים בנושא.
יו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) אמר בפתיחת הדיון בכוונתי לקיים הליך חקיקה מעמיק ורציני. זוהר פנה לנציגי לשכת עורכי הדין ואמר חבריי בלשכה, במידה ואתם בונים על בית המשפט העליון, לא דרך הוועדה. אם אתם מחפשים פגמים לא תמצאו בחוק הזה. עובדתית, מיום שעו"ד אפי נווה נבחר, הוא קידם אג'נדה שנועדה להקשות את המבחנים מתוך מגמה לחסום את דרכם של עו"ד חדשים. בבחינה שנערכה ערב בחירתו, עברו 82%. מאז, אחוז המעבר יורד כל בחינה עד כדי 12% בבחינה האחרונה. נבחנים שהורגלו למבחן מסוג אחד, קיבלו סוג אחר. אנחנו רוצים להזכיר למי שחושב שמבית המשפט תבוא לו הישועה, אנחנו המחוקקים אנו נותנים ואנו לוקחים. גם הלשכה חייבת לפעול עפ"י לחוק.
נציגת משרד המשפטים אמרה שהממשלה מתנגדת להצעת החוק. לדבריה, השרה איילת שקד יצרה מנגנון של טיפול בכשל הנקודתי של הבחינה האחרונה. יו"ר הוועדה השיב, הכנסת היא הריבון ועמדת הממשלה לא תתקבל בעת הזו.
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר בדיון הלשכה החליטה על רגולציה בטענה שהשוק מוצף. סטודנט משקיע כמה שנים וכסף רב ללימודים ולבחינות ובסוף נתקל בקיר פלדה שלא נותן לו לעבור. זה העדר הוגנות ואי מתן שיווין הזדמנויות.
נציג לשכת עורכי הדין עו"ד דוד יצחק אמר "לצערי ההזמנה הגיעה אתמול בשעה 10 בערב. קיבלתי זימון בהתראה קצרה מהבוקר להופיע. לדבריו, לא ניתן לקיים דיון עניני בטווח זמנים כ"כ קצר. ח"כ אסנת מארק הטיחה לעברו, "הזימון היה קצר, אבל היה לכם זמן לפתוח בקמפיין בעיתונות".
ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) שאל את עו"ד יצחק האם הוא מועמד לשפיטה, והאם הוא נתמך ע"י עו"ד נווה. וזה השיב בחיוב לשאלה הראשונה ובשלילה לשאלה השנייה. עו"ד יצחק טען כי השלכות הצעת החוק משמעותיות על הציבור. הנזק שעלול להיגרם לציבור הוא אסון.
בנקודה זו מספר חברי הכנסת שאלו את עו"ד יצחק מספר שאלות במקביל. עליהם השיב עו"ד יצחק, "אני מבין שיש לכם פריימריז". תשובה שגררה התפרצות של חברי הכנסת לעברו. ח"כ אוחנה קרא לעבר עו"ד יצחק "אל תיתן לשיכרון הכח של מי ששלח אותך, להדביק אותך."
עו"ד יצחק הוסיף וטען "כשם שלא היית רוצה שמנתח שנכשל בבחינות ההסמכה ינתח אותך, כך לא היית עולה על מטוס שמטיס אותו טיס שנכשל בבחינה, כך לא היית רוצה שעו"ד שנכשל בבחינה ייצג אותך. ההשלכות של הצעת החוק הם שהוועדה הבוחנת התפטרה, סיימנו בחינה ואין ציונים, אין עררים, אין השגות, ולא יהיה טקס הסמכה."
ח"כ יחיאל חיליק בר (המחנ"צ) טען כי נתונים רבים שהופיעו באתר הלשכה לפתע נעלמו. לדבריו, במכוון וכי זו עבירה פלילית. אני מציע לכם לשנות כיוון אמר ח"כ בר. שנתיים יש דיונים בכנסת בנושא. התכנסנו ברגע האחרון כדי לעשות צדק. שיניתם את הבחינה באופן פושע. הייתם טיפשים ולא עשיתם את זה בצורה חכמה.
ח"כ אסנת מארק (הליכוד) אמרה ראינו את עו"ד אפי נווה בדיונים הרבה פחות חשובים בכנסת, מוזר לי שאני לא רואה אותו פה בדיון. אם קיים ספק אם עורכי דין בכירים היו עוברים את הבחינה, כיצד ניתן לצפות ממתמחים שזה עתה סיימו את לימודיהם, שיעברו את הבחינה. "תנו להם לעבוד מי שלא יהיה טוב, לא יעסיקו אותו ואם הוא יטעה ועדת האתיקה תשלול לו את הרישיון."
ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) אמר קיבלתי שוק כשראיתי את הפרסום בעיתונים היום. הלשכה הוציאה מאות אלפי שקלים על הפרסום. תבינו מול אלו כחות נלחמים פה. נבחרתי לייצג ציבור ולהביא לבית הזה עוולות וכאבים של הציבור. ראיתי זעקה ועוול. אתה לא יכול לקחת אלפי משפחות ולעשות מהם שפני ניסיון אין לך זכות.
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) טען כי חלק ממה שנאמר בדיון, נאמר לפרוטוקול ולאוזני בגץ. כששר המשפטים לשעבר שהיה עו"ד בכיר אמר שהוא לא יעבור את הבחינה, התרענו מפני הבאות בדיונים בוועדת חוקה שדנה בחוק. מדובר במאבק צודק.
ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) אנחנו מסיימים קדנציה רוויה במחלוקות דתיים-חילוניים יהודים-ערבים, אולם אין הרבה סוגיות שיש עליהם כ"כ הרבה הסכמות. הקמפיין שלכם גרם לאחדות גדולה בכנסת.
ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) אמר גם כשאני נבחנתי, המבחן היה קשה. אם 88% נכשלו, לא הנבחנים נכשלו, הוועדה נכשלה וטוב עשתה שהתפטרה. התגובה שלכם לתקשורתם מוכיחה שמשהו רקוב אצלכם אתם לא מכבדים הליכים דמוקרטיים אתם בשיכרון כח. שרת המשפטים טענה שעשעתי את כינוס המתמחים מטעמי פריימריז. האם אתם רוצים שנשאל כמה אנשים עו"ד אפי נווה פקד לבית היהודי.
הוועדה שמעה מתמחים שנכשלו בבחינות וכן את רו"ח אבי דגן, מומחה שטען טענות לכשלים רבים ומהותיים בניסוח הבחינה.
כאמור, הוועדה המשותפת אישרה היום את הצעת החוק להצבעה במליאת הכנסת בקריאה ראשונה
דיון הצעות חוק לשכת עורכי הדין - (פ/5994/20), של חה"כ אסנת מארק; (פ/5996/20) של חה"כ אמיר אוחנה; (פ/5995/20), של חה"כ עיסאווי פריג ויחיאל חילי